IZUZETNO LEKOVITA A JEFTINA NAMIRNICA Srbi su je od davnina koristili

Košta manje od 200 dinara, a izrazito je lekovita.

U srednjem veku proso su koristili i stanovnici Evrope, a takođe je bila namirnica koja se nalazila i na srpskoj srednjovekovnoj trpezi.

U poslednje vreme sve više se koristi u svakodnevnoj ishrani, a cena prosa je oko 200 dinara po kilogramu.

Ova žitarica ne sadrži gluten, pa kako je sve više ljudi koji su alergični na gluten, uz pomoć prosa uspešno zamenjuju druge žitarice.

U 100 g sirovog prosa nalazi se oko 11 g proteina, 8,5 g vlakana, masti 4,23 mg gvožđa. U porciji od 100 g sirovog prosa ima 378 kalorija. Proso je dobar izvor vitamina B kompleksa, a sadrži minerale – magnezijum, kalijum, cink, bakar, mangan…

Kako piše BBC, prema stručnjakinji za holističku ishranu Amiti Gadre, dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena.

Ta sićušna žitarica ima više gvožđa i kalcijuma od prerađene pšenice i pirinča. Takođe je vrlo bogata vlaknima, što je čini dobrim izborom za one koji pokušavaju da kontrolišu šećer u krvi.

Ujedinjene nacije su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa, a na proglašenju Ku Donđu, glavni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, naglasio je nutritivnu vrednost prosa i njegovu važnu ulogu u osnaživanju malih poljoprivrednika, rešavanju pitanja sigurnosti hrane i postizanju održivog razvoja.

Ukoliko imate hronične bolesti ili alergije, kao i za svaku namirnicu, proverite sa svojim doktorom da li je preporučljiva česta konzumacija.

 

Ostavite komentar