KADA NARUČUJETE KAFU I ŽELITE DA IZBEGNETE ŠEĆER! Veštački zaslađivači još opasniji!

Veštački zaslađivači odavno se preporučuju kao zdravija alternativa šećeru, ali ako je verovati novom istraživanju, to je opasno barem koliko i šećer.

S obzirom na to da je u svetu sve više gojaznih, nije ni čudo što se na sve načine gleda da se smanji unos šecera, jednog od glavnih krivaca za gojaznost. Upravo zato su mnogi koristili i još uvek koriste veštacke zaslađivače kao zdraviju verziju, ali sve je više dokaza da su i oni štetni po zdravlje.

Novo istraživanje sprovedeno u Americi otkrilo je da postoji veza izmedu veštackih zasladivaca i promena u markerima krvi koji se povezuju sa povećanim rizikom od gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Istine radi, studija je sprovedena laboratorijskim miševima, ali možda bi ipak trebalo da smanjimo i šecer i veštacke zasladivace?

Zaslađivači generalno nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, što znači da iz njih ne dobijamo nikakvu energiju. Neki od sastojaka su u potpunosti sintetičke hemikalije, koje se koriste kako bi ukus bio sličan ukusu šećera. U to spadaju saharin, sukraloza i aspartam. Ima i zaslađivača koji koji se dobijaju preradom biljnih sastojaka, poput stevije.

 

Ostavite komentar