KAKO PRODUŽITI ŽIVOTNI VEK? Možda nećete verovati ali pročitajte! Istraživači su pronašli način!

Istraživači su pronašli specifičan protein koji može produžiti životni vek

Iako svi žele da žive dug i zdrav život, to nije moguće za sve. Međutim, nedavna istraživanja su istakla značaj proteina supresora tumora PTEN koji može da produži vaš zdravstveni vek, kada se cilja na kreiranje terapija za promovisanje dužeg životnog veka. Ovo istraživanje je sprovedeno pod vođstvom profesora Seung-Jae V. Leeja sa Odeljenja za biološke nauke.

Signalizacija insulina i faktora rasta sličnog insulinu-1 (IGF-1) (IIS) je jedan od evolucijski očuvanih puteva modulacije starenja prisutnih u životnim oblicima u rasponu od sitnih okruglih crva do ljudi. Pravilno smanjenje IIS-a dovodi do dugovečnosti kod životinja, ali često uzrokuje defekte u više zdravstvenih parametara, uključujući oštećenu pokretljivost, reprodukciju i rast.

Istraživački tim je otkrio da specifična promena aminokiselina u PTEN proteinu poboljšava zdravstveni status uz zadržavanje dugovečnosti koju daje smanjeni IIS. Oni su koristili okruglog crva C. elegans, odličan model životinju koja se naširoko koristi za istraživanje starenja, uglavnom zbog svog veoma kratkog normalnog životnog veka od oko dve do tri nedelje.

PTEN protein je fosfataza koja je uklonila fosfat iz lipida kao i iz proteina.

Ostavite komentar