KARDIOLOG OTKRIVA: Crveno meso može biti zdravo samo ako ga pripremate na ovaj način!

Stručnjakinja je otkrila kako se priprema najzdravije crveno meso.

Gvožđe je veoma važno za naše celokupne zdravlje. Ovaj sastojak je komponenta crvenih krvnih zrnaca, učestvuje u transportu kiseonika kroz celo telo. Ako imate više nego što je potrebno, ono se čuva u vidu zaliha u našem telu za buduću upotrebu.

Zanimljivo je da žene gube dvostruko više gvožđa nego muškarci i veća je verovatnoća da pate od njegovog nedostatka, posebno u trudnoći.

Crveno meso je krcato gvožđem, ali preterana konzumacija ove namirnice nosi sa sa sobom i određene rizike po zdravlje.

„Kod crvenog mesa postoji veliki rizik od razvoja onkoloških i kardiovaskularnih bolesti“, upozorila je kardiolog, doktorka Asijat Kačirova i napominje da nikako ne treba preterivati sa njegovim unosom.

Optimalna količina ovog mesa za zdravu osobu iznosi 400-500 grama nedeljno, ali za gojazne osobe, one sa kardiovaskulatnim problemima i visokim holesterolom količina mora da bude manja.

A kako pripremiti crveno meso da ne škodi zdravlju, kardiolog Kačirova kaže:

„Najbolje je dinstati ga na crnom luku i vodi, peći u gril tiganju ili na roštilju, ali nikako na ćumur. Na ovaj način crveno meso ne samo da je zdravo već i dijatalno“, ističe dr Asijat.

Navela i je i od kog crvenog mesa naš organizam ima najviše koristi, a to su govedina, junetina i jagnjetina. Oni sadrže najviše hranljivih materija među kojima su gvožđe, selen, vitamini B i esencijalne polinezasićene masne kiseline, koje su potrebne za jačanje imuniteta, centralnog nervnog i mišićnog sistema.

Ostavite komentar