KEFIR JE MOĆAN NAPITAK Ovo su razlozi zbog kojih ga treba piti

Kefir je osnovna hrana u mnogim kulturama širom sveta, a u poslednje vreme sve je popularnija namirnica.

Sa visokim sadržajem hranljivih materija i probiotika, veoma je koristan za varenje i zdravlje creva.

Kefir potiče iz delova istočne Evrope i jugozapadne Azije. NJegovo ime potiče od turske reči „keiif“, koja se odnosi na dobro osećanje nakon jela. Fermentisano je piće, tradicionalno napravljeno od kravljeg ili kozjeg mleka. Pravi se dodavanjem zrna kefira u mleko. To nisu zrna žitarica, već zrnaste kolonije bakterija kvasca i mlečne kiseline koje po izgledu podsećaju na karfiol. Tokom otprilike 24 sata, mikroorganizmi u zrncima kefira se umnožavaju i fermentišu šećere u mleku, pretvarajući ga u kefir. Zatim se zrna uklanjaju iz tečnosti i mogu se ponovo koristiti.

Ima oko 104 kalorije, 11,6 grama ugljenih hidrata i 2-3 grama masti, u zavisnosti od vrste mleka koje se koristi. Kefir takođe sadrži širok spektar bioaktivnih jedinjenja, uključujući organske kiseline i peptide koji doprinose njegovim zdravstvenim prednostima.

Kefir je moćniji probiotik od jogurta

Jogurt je najpoznatija probiotička hrana u ishrani, ali kefir je zapravo mnogo moćniji izvor. Zrna kefira sadrže do 61 soj bakterija i kvasca, što ih čini veoma bogatim i raznovrsnim izvorom probiotika. Drugi fermentisani mlečni proizvodi se prave od mnogo manje sojeva i ne sadrže kvasce.

Kefir ima snažna antibakterijska svojstva

Veruje se da određeni probiotici u kefiru mogu da zaštite od infekcija. Ovo uključuje probiotik Lactobacillus kefiri, koji je jedinstven za kefir. Studije pokazuju da ovaj probiotik može inhibirati rast različitih štetnih bakterija, uključujući salmonelu, Helicobacter pilori i E. coli, piše Healthline. Kefiran, vrsta ugljenih hidrata prisutnih u kefiru, takođe ima antibakterijska svojstva

Probiotici kao što je kefir mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže prijateljskih bakterija u crevima. Zbog toga su veoma efikasni u lečenju mnogih oblika nervoznih creva.

Kefir ima malo laktoze

Redovna mlečna hrana sadrži prirodni šećer koji se zove laktoza. Mnogi ljudi, posebno odrasli, nisu u stanju da pravilno razgrađuju i vare laktozu. Ovo stanje se naziva netolerancija na laktozu. Bakterije mlečne kiseline u fermentisanoj mlečnoj hrani – poput kefira i jogurta – pretvaraju laktozu u mlečnu kiselinu, tako da ove namirnice imaju mnogo manje laktoze od mleka. Oni takođe sadrže enzime koji mogu da pomognu da se laktoza još više razgradi. Zbog toga ljudi sa netolerancijom na laktozu generalno dobro podnose kefir, barem u poređenju sa običnim mlekom.

Ostavite komentar