LEKARI SAVETUJU: Najčešće pravimo ovu grešku tokom merenja pritiska i to dovodi do netačnih rezultata!

Očitavanja mogu znatno da se razlikuju ako se vazduh u pojas "upumpava" presporo, ili obrnuto, isuviše brzo

Da li je aparat pokvaren ili meni pritisak zaista toliko varira? Vrednosti su normalne, pa za pola sata drastično skoče.

Ovo je nedoumica sa kojoj se suočavaju gotovo svi koji često mere krvni proitisak. Neki su skloni da veruju da je star aparat na „pumpicu“ zapravo pouzdaniji, neki pak misle da je digitalni precizniji…

Ima li razlike među aparatima i može li se reći da je neki bolji? Da li kvalitet zavisi od cene?

Digitalni aparati za merenje krvnog pritiska koji se koriste tako što se pričvrste na zglob, a za koje mnogi smatraju da su manje pouzdani i neodgovarajući za ljude starije od 45 godina, ustvari nisu ništa lošiji od starinskih koji imaju pojas za ruku sa pumpicom i stetoskop. Kod prvih je samo poenta da se zglob postavi u nivou srca, kažu kardiolozi.

Prilikom merenja pritiska mehaničkim tonometrom bitni su najmanji detalji. Na primer, očitavanja mogu znatno da se razlikuju ako se vazduh u pojas „upumpava“ presporo, ili obrnuto, isuviše brzo.

Problem je i ako se pojas previše jako stegne oko ruke, ili se stavi preko odeće, sve to utiče koje će vrtednosti aparat očitati.

Osim toga, očitavanja pritiska zavisi i od toga gde postavite „glavu“ stetoskopa u odnosu na arteriju. U suštini, jedino što je važno jeste da se nauči kako da se pravilno koristi merač, zaključuju kardiolozi.

Ostavite komentar