LEKARI UPOZORILI Sve više ljudi zavisno od ovog leka a rešenje postoji

Stručnjak otkriva kako da rešite problem preterane upotrebe kapi za nos.

Nije nepoznato da kada smo prehlađeni ili smo na udaru alergija i repsiratornih infekcija koristimo kapi za nos.

Međutim, prekomereno korišćenje kapi može dovesti i do zavisnosti, kazao je za TV Prva alergolog Saša Milićević.

Istraživanja su pokazala da se čak 9% pacijenata javlja otorinolaringolozima ili alergolozima zbog zavisnosti od sprejeva za nos.

Zato je važno da pravilno koristimo kapi za nos kaže dr Milićević i objašnjava kako to da činimo.

„To su kapi i sprejevi koji sužavaju krvne sudove, smanjuju lučenje sekreta, koji najviše smeta pacijentima. Onda oni kažu, ja ako ne uzmem kapi, ne mogu da spavam. To je u redu, ali ne sme da se koristi duže. Po pravilu sprej bi trebalo uzimati od pet do sedam dana, nikako duže. Međutim, kada pitate pacijente koliko dugo koriste kapi, oni pričaju o mesecima“, objašnjava alergolog i dodaje:

„Kapi, kada se duže koriste stvaraju kontraefekat, pa pacijenti kažu da što ih duže koriste, sve teže dišu. To i piše u uputstvu leka, da kapi mogu da oštete služnicu nosa. Kapi bi trebalo koristiti u različitim pravcima, jer te delove koje često prskamo mogu da budu oštećeni prekomernom upotrebom“, dodaje lekar.

Međutim, za zavisnost od kapi za nos ipak postoji rešenje, a to su najčešće druge kapi.

„Postoji čitav niz drugih sprejeva koji mogu da zamene unos tih kapi. To su antihistaminici i drugi lekovi koji utiču na sprečavanje sekrecije, a ima ih zaista dosta na tržištu. Takođe može da se stavlja fiziološki rastvor i morska voda. Te druge kapi zaista pomažu, pacijenti kažu da napokon mogu da dišu, ali ne smeju dugo da se koriste“, objasnio je alergolog.

Ostavite komentar