MALO KO TO ZNA Ova namirnica je dragocena, ima je tokom cele godine, ali zimi je najslađa

Puna folata, vitamina C, A i E, čini čuda za naš organizam.

Malo ko zna da je raštan jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Ima ga tokom cele godine, ali zimi je najslađi i tada se, naravno, najviše konzumira.

Koliko je moćan, dokazuje podatak da je nekada smatran svetom biljkom, prema kojoj su se stari Grci i Egipćani ophodili sa poštovanjem i nežnošću. Ko posebno treba da ga jede i na koji način nas štiti, otkrio je za TV Prva gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

„Raštan treba da se jede tri puta nedeljno, ali mora da se pripremi tako da se izvuče gorčina iz lista raštana. Da biste to uradili, stabljika mora da se iseče pre nego što se list pari. Onda se zeleniš potapa, secka na rezanca a zatim se kuva. Raštan je pun folata, vitamina C, kao i vitamina A i E. Raštan je, između ostalog, odličan za žene koje su gravidne“, rekao je dr Perišić.

On naglašava i da je namirnica odlična za probavni sistem.

„Odličan je za probavni sistem. Bolji je od kupusa. Dobro skuvan raštan ne sme da gorči. Ako se dobro propari, treba manje da se kuva, a ako ne, onda je potrebno 10 do 12 sati krčkanja“.

Redovnim konzumiranjem raštana možete smanjiti rizik od osteoporoze, ali i od nekih drugih oboljenja, naveo je gastroenterolog.

Ostavite komentar