MISTERIOZNA BOLEST KOSI Izaziva glavobolju i povišenu temperaturu, odnosi živote

Najmanje pet osoba u Tanzaniji umrlo je od nepoznate bolesti.

Misteriozna bolest, koja izaziva glavobolje i povišenu telesnu temperaturu odnela je živote najmanje pet osoba u Tanzaniji

Zdravstveni zvaničnici u ovoj zemlji, koja se nalazi južno od Kenije, bolest su nazvali „čudnom“.

Vlasti su poslale tim stručnjaka da dijagnostifikuje bolest, nakon što je prijavljeno sedam slučajeva u regionu Kagere.

„Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolje, nesvesticu i krvarenje iz nosa“, rekao je zdravstveni zvaničnik Tumaini Nagu za BBC. Nagu je rekao da stanovnici regiona Kagere moraju da izbegavaju kontakt sa inficiranima, i da ostanu mirni.

U julu prošle godine je troje ljudi, sa sličnim simptomima, preminulo u oblasti Lindi. Tada je prijavljeno više od 20 slučajeva „čudne bolesti“.Istragom je ustanovljeno da su preminuli bili oboleli od leptospiroze, poznate i kao Vejlova bolest. U pitanju je retka infekcija koja se prenosi urinom glodara, ali i krava, svinja i pasa.

Simptomi uključuju povišenu temperaturu, glavobolje, mučninu, povraćanje, bolove u mišićima i zglobovima i crvenilo očiju. Svi koji su bili oboleli nisu imali apetit. Ozbiljni slučajevi infekcije mogu izazvati žutu kožu i oči, otečene gležnjeve, stopala ili ruke, bol u grudima, kratak dah ili iskašljavanje krvi.

Bolest je izlečiva antibioticima i potrebno je od nekoliko dana do pet nedelja da se pacijent u potpunosti izleči.

Međutim, bez adekvatnih lekova, može doći do smrtnog ishoda usled otkazivanja organa.

Iako su u 90 odsto slučajeva simptomi blagi, između pet i 15 odsto napreduje u teški oblik bolesti koji može da izazove otkazivanje organa, pa čak i smrt.

Između jednog i pet odsto slučajeva je fatalno, piše Dnevnik.hr.

1 komentar na vest “MISTERIOZNA BOLEST KOSI Izaziva glavobolju i povišenu temperaturu, odnosi živote”

Ostavite komentar