NAUČNICI UPOZORAVAJU: Ovih 5 vrsta namirnica loše utiču na pamćenje

Određenu vrstu namirnica je neophodno izbeći ili smanjiti da bi mozak bio zdrav

Bez obzira koliko imate godina, nikada nije kasno da počnete da jedete na način koji vam daje najbolje moguće šanse da sprečite demenciju kako starite i da se svaki dan osećate energično.

Postojeće studije ukazuju to da bi mogućnost za dobijanje demencije mogao da smanji određeni režim ishrane, odnosno izbegavanje namirnica koje mogu da ugroze crvene bakterije i solave pamćenje i fokus.

– Određenu vrstu namirnica je neophodno izbeći ili smanjiti da bi mozak bio zdrav i da bi čovek bio u stanju da oštro razmišljanje i dobro donosi odluke – kaže dr Uma Naudo, nutricionistički psihijatar na Harvardskoj medicinskoj školi i navodi koje su to namirnice.

1. Dodatni šećeri

Mozak koristi energiju u obliku glukoze, oblika šećera, da podstakne ćelijske aktivnosti. Međutim, ishrana sa visokim sadržajem šećera može da dovede do viška glukoze u mozgu, što studije povezuju sa oštećenjem pamćenja i manjom plastičnošću hipokampusa – dela mozga koji kontroliše pamćenje.

Konzumiranje nezdrave prerađene hrane poput peciva i sode, koji su često puni rafinisanih i dodatnih šećera – često u obliku kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, mogu da „preplave“ mozak glukozom.

2. Pržena hrana

Studija u kojoj je učestvovalo 18.080 ljudi otkrila je da je ishrana bogata prženom hranom povezana sa nižim rezultatima u učenju i pamćenju. Ovakva hrana izaziva upalu koja može da ošteti krvne sudove koji snabdevaju mozak krvlju.

Druga studija je posmatrala 715 ljudi i izmerila njihov nivo depresije i mentalne otpornosti. Takođe je dokumentovan njihov nivo potrošnje pržene hrane. Naravno, istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali više pržene hrane imali veću verovatnoću da razviju depresiju tokom svog života.

3. Ugljeni hidrati sa visokim GI

Čak i ako hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, na primer, hleb, testenina i bilo šta drugo napravljeno od rafinisanog brašna, nema slatki ukus, vaše telo ih i dalje obrađuje na isti način na koji to čini sa šećerom.

To znači da oni takođe mogu da povećaju rizik od depresije. Ne morate ih potpuno eliminisati, ali je bitno da to budu kvalitetni ugljeni hidrati.

„Kvalitetni“ugljeni hidrati su, na primer, integralne žitarice, hrana bogata vlaknima i ona sa niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je mera koliko brzo se hrana pretvara u glukozu kada se razgradi tokom varenja, što se hrana brže pretvara u glukozu u telu, to je njen GI rang viši.

Ugljeni hidrati sa visokim GI uključuju krompir, beli hleb i beli pirinač. Med, sok od pomorandže i hleb od celovitog zrna su hrana srednjeg GI. Namirnice sa niskim GI uključuju zeleno povrće, većinu voća, sirovu šargarepu, pasulj i sočivo.

4. Alkohol

Iako piće može da opustiti u trenutku i često se konzumira uz hranu, može da dođe na naplatu sledećeg jutra, kada se probude nervozni i mamurni.

U časopisu „British Medical Journal“, objavljeno je istraživanje da ljudi koji su se potpuno uzdržali od alkohola ili koji su konzumirali više od 14 pića nedeljno imali veći rizik od demencije u poređenju sa onima koji su pili alkohol u umerenim količinama.

Uopšteno govoreći, muškarci koji piju više od 14 pića nedeljno ili više od četiri pića u jednom danu najmanje jednom mesečno smatraju se velikim alkoholičarima, kao i žene koje piju više od sedam pića nedeljno ili tri pića dnevno. Ali različiti ljudi, i njihov mozak, različito reaguju na zloupotrebu alkohola.

5. Nitrati

Nitrati se najčešće koriste kao konzervansi u suhomesnatim proizvodima kao što su slanina, salama i kobasice, i oni mogu da budu povezani sa depresijom.

Nedavna studija ukazuje na to da nitrati mogu da promene crevne bakterije na takav način da dovedu do bipolarnog poremećaja.

 

Ostavite komentar