NEMOJTE DA ŽALITE Pršuta, čvarci i slanina nisu dobri za srce

Suhomesnate proizvode gotovo da svi vole, ali oni su prepuni soli, što negativno utiče na zdravlje.

Ne možemo da im odolimo, a evo koliko su suhomesnati proizvodi loši za zdravlje.

Smanjenje soli u ishrani smanjiće i krvni pritisak, zato bi trebalo da ograničite unos suhomesnatih proizvoda.

Kardiolog dr Dragan Simić objasnio je na koji način so utiče na zdravlje.

„So ima vrlo važne efekte u organizmu i kao takva je jako potrebna, ali svaka prekomerna upotreba je jako loša. Ako govorimo o kardiovaskularnom sistemu i srcu, postoji nekoliko dijagnoza kod kojih direktno vrednost krvnog pritiska zavisi od soli. Što jedete više slanog, pritisak će vam biti veći, a takvih pacijenata u Srbiji je jako puno“, objasnio je on.

Lekar je istakao i da se kod pacijenata koji imaju srčanu slabost unošenjem viška soli vezuje tečnost i pogoršava zdravstveno stanje.

Svim ovim pacijentima savetuje se da smanje unos soli i da što je više moguće izbegavaju suhomesnate proizvode.

„Problem je što se so danas svuda nalazi, u hlebu, povrću, voću… Čovek mora da bude jako realan i da shvati da to što dosoljava sve njemu šteti, iako poboljšava ukus hrani“, objašnjava on.

Istakao je da je važno pronaći i balans u svemu, kao i koji su suhomesnati proizvodi manje štetni.

„Suhomesnati proizvodi, oni industrijski prerađeni, koji imaju dosta aditiva i soli, to ne preporučujem da se konzumira.

Ali oni kvalitetniji proizvodi, poput dobre pršute, mogu da dođu u obzir, ali je važno naći balans i nikako ne jesti to svaki dan“, objašnjava lekar za TV Prva.

Kako je istakao takođe bi trebalo da se provere i holesterol i trigliceridi, jer konzumiranje takvih proizvoda štetno deluje na zdravlje i povećavanjem masnoće.

Ostavite komentar