NISU ZDRAVE KOLIKO MISLITE: Zašto ne treba jesti galete od pirinča i šta možete da konzumirati umesto njih?

Važno je da užina sadrži potrebne i korisne hranjive materije

Manji obrok između glavnih obroka se široko preporučuje, radi održavanja zdravlja metabolizma.

Australijska dijetetičarka Suzi Burel kaže da je glavni cilj ovih međuobroka, odnosno užina, da održe sitost 2 do 3 sata, i kako bi se telu i organizmu pružile dodatne hranjive materije.

Pirinčane galete se u poslednje vreme sve popularnije, a kupuju ih, kako osobe na dijeti, tako i pobornici zdravog načina života.

Međutim, Burelova kaže da one nisu najbolji izbor kada je užina u pitanju. Problem sa pirinčanim galetama i krekerima je u tome što ne sadrže potrebne i korisne hranjive materije.

– Oni su čisti ugljeni hidrati, a deset manjih komada sadrži jednaku količinu ugljenih hidrata kao i dve kriške hleda. UKoliko pojedete celo pakovanje, unećete više od 100 grama samo ugljenih hidrata. Nivo glukoze u krvi će porasti i kasnije naglo pasti – rekla je Suzi.

Ona savetuje da, umesto njih, pojedete neku od sledećih kombinacija:

1. Šumsko voće i grčki jogurt

Antioksidansi iz bobičastog voća i kalcijum iz jogurta, savršena su kombinacija hranjivih materija. Jogurt sadrži neznatnu količinu šećera, a njegova svojstva snižavaju nivo glukoze u krvi.

Voće je, takođe, bogato vlaknima i sadrži veoma malo kalorija.

2. Leblebije ili bob

Obe namirnice su veoma bogate proteinima. Burelova kaže da je šaka neke od pomenutih namirnica dovoljna za kvalitetnu užinu koja će održati sitost.

3. Pločice od žitarica i orašastih plodova

Energetske pločice orašastih plodova smanjuju apetit i regulišu nivo šećera u krvi.

4. Sir i krekeri

Sir je veoma bogat kalcijumom, magnezijumom i proteinima. Kada se iskombinuje sa ugljenim hidratima iz krekera, predstavlja savršeno izbalansiranu užinu koja dugo održava sitost.

Ostavite komentar