NOVA ISTRAŽIVANJA O KAFI: 4 razloga zašto je njeno ispijanje dobro za starije!

Postoje mnoge kontroverze u vezi sa njenim zdravstvenim prednostima, zbog čega svi postavljaju isto važno pitanje: „Da li je kafa zdrava?“.

Kafa je, u najmanju ruku, jedno od najomiljenijih pića na svetu. Savršen je za bilo koje godišnje doba, priliku i doba dana. Mnogi ljudi smatraju da je pijenje kafe deo njihove svakodnevne rutine, posebno stariji odrasli u svojim zlatnim godinama.
Uprkos mnogim intrigantnim studijama, kafa zapravo ima mnogo prednosti koje može ponuditi starijim osobama.

Evo četiri glavna razloga zašto je ispijanje kafe prikladno i korisno za vaše telo koje stari.

1. Snažan izvor antioksidanata
Antioksidansi su bili popularni u mnogim zdravstvenim studijama prošle godine – ali iz dobrih razloga!

Pokazalo se da je buka neopravdana jer antioksidansi zaista imaju preobilje koristi za telo. Evo nekoliko njenih funkcija:

Oslobađa se slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.
Sprečava oksidaciju u ćelijama
Štiti tkiva od preranog starenja
Štiti telo od neželjenih upala
Smanjuje rizik od mnogih bolesti poput raka, bolesti srca i makularne degeneracije.

Dobra vest je da neprerađena zrna kafe sadrže hiljade antioksidanata i proizvode još više tokom procesa prženja.

Takođe je utvrđeno da je moćniji izvor antioksidanata od zelenog čaja i kakaoa. U stvari, kafa je dospela u sam vrh superhrane koja sadrži antioksidante za starije osobe, pored bobičastog voća i povrća.

2. Jača i štiti mozak
Kafa sadrži snažan stimulans poznat kao kofein. Ovo jedinjenje je glavni razlog zašto se osećate tako energično i spremni da preuzmete svet nakon što popijete jutarnju kafu.

Štaviše, kofein stimuliše oslobađanje određenih hormona u vašem telu kako bi smanjio osećaj umora i zamenio ga snagom. Ostali efekti kofeina na telo uključuju:

Povećajte nivoe energije
Pojačavač raspoloženja
Izazovite osećanja uzbuđenja i sreće
Poboljšava pamćenje i moždanu aktivnost
Pomaže u povećanju vremena reakcije
Kratkoročno pamćenje i povećanje koncentracije

Studije su takođe pokazale da redovna konzumacija kafe smanjuje kognitivni pad u vezi sa godinama kod starijih. Štiti mozak efikasnije od drugih zdravih napitaka sa kofeinom kao što je zeleni čaj.

Međutim, bilo bi najbolje da se usredsredite na svakodnevnu konzumaciju kafe jer su ove prednosti za mozak manje efikasne kada vaše telo postane tolerantno na kofein.

3. Smanjuje rizik od nekoliko bolesti
Stariji odrasli postaju podložniji zaraznim bolestima i bolestima izazvanim načinom života zbog opadanja tela povezanog sa godinama. Kako starite, vaš imuni sistem ima tendenciju da se smanji u funkciji (kao i drugi telesni sistemi)

Ovo može biti normalan životni fenomen, ali i dalje možete učiniti značajne korake kako biste osigurali zdravlje svog tela. Jedan od načina da to uradite je da ispunite svoj sistem zdravom hranom i pićima poput kafe.

Jednostavna šoljica kafe od 8 unci već sadrži mnoštvo hranljivih materija, kao što su:
Vitamini B1, B2, B5 i B3
Folat
Mangan i kalijum
Magnezijum i fosfor

Kada se saberu, ovi nutritivni sadržaji će pomoći vašem telu da odbrani određene bolesti kao što su:

Rak
Srčana bolest
Dijabetes tipa 2
Oboljenje jetre
Parkinsonova bolest
giht
Udar
Depresija
Stres

Studije su takođe povezale redovnu konzumaciju kafe sa 7% smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Štaviše, kafa je efikasan dodatak za sagorevanje masti koji vam pomaže da ostanete u formi i izbegnete da postanete žrtvom gojaznosti. Prema studijama, dok razlaže masne supstance, vaše telo ih pretvara u energiju, poboljšavajući vaše fizičke performanse za 11 do 12 procenata.

Dakle, sledeći put kada vas neko pita: „Da li je kafa zdrava? možete im jednostavno dozvoliti da vide vaše zdravo fizičko blagostanje kao živi dokaz prednosti kafe.

4. Bori se protiv Alchajmerove bolesti i demencije
Jedna od najstrašnijih okolnosti koje dolaze sa starošću je mogućnost razvoja Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije.
Ove neurodegenerativne bolesti ostavljaju svoje žrtve (i njihove porodice) zauvek u ožiljcima zbog svojih fizičkih simptoma i simptoma ponašanja.

Ostavite komentar