NUTRICIONISTA OTKRIVA: Dodajte ovaj začin u med i napravite najbolji lek protiv kašlja i upaljenog grla!

Sezona prehlada i slabijeg imuniteta svake zime i jeseni natera nas da potražimo spas i u narodnoj medicini. Ona, naravno, nije svemoguća, ali je praktična, neškodljiva i na dohvat ruke, a ipak može da doprinese ukupnom zdravlju i snazi.

Jedna od popularnijih domaćih mešavina koja se posebno preporučuje za jačanje imuniteta i kao lek za kašalj, odnosno kod upaljenog grla, jeste med sa mlevenim biberom.

Da to nije prazna priča, te da ova jednostavna smesa zaista daje rezultate potvrđuje i naša nutricionistkinja.

„Ovaj stari narodni lek za kašalj osim umirenja grla, pomoći kod respiratornih infekcija, te olakšanja lečenja prehlada i virusnih infekcija, ima i drugih koristi za nas. Naročito se preporučuje u zimskom periodu kako poboljšava cirkulaciju, varenje, a čak utiče i na nervni sistem“, ističe dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Ona nam je objasnila i na koji način se koristi ovaj miks, te koje namirnice možemo da upotrebimo umesto bibera.

„Različite su recepture za ovaj narodni lek, no moja preporuka je nikako ne zagrevati med i koristiti kvalitetan sveže mleven crni biber, kako bismo dobili najbolje od obe namirnice. Možemo uzeti kašičicu odmah nakon buđenja, ali ako nam ne prija na taj način u redu je uzeti je i bilo kada tokom dana. Alternativa biberu mogu biti đumbir, kurkuma, beli luk, ljuta papričica“, savetuje naša sagovornica.

Ova nutricionistkinja kaže da je med sam po sebi lekovit, te da su kombinacije koje mogu da dopune i povećaju njegove benefite brojne i da svako može da pronađe pravu mešavinu za sebe.

„Kao unuka i dete pčelara, a sada i nutricionista, zaista mogu i iskustveno i naučno potvrditi da je dobar med pravi lek“, ističe Olajdžija, a u nastavku možete pronaći i nekoliko ideja za moćne mešavine sa medom:

Omiljena kombinacija pčelara jeste miks za imunitet: med, polen, mleč, propolis.

Miks za poboljšanje krvne slike: med, seme koprive, kakao;

Miks za zdrave kosti, preukusna zdrava poslastica: med i susam;

Isprobajte i med sa kurkumom, đumbirom, lanom, orašastim plodovima, semenkama….

Ostavite komentar