Šta treba da jedete na jesen i koja je najbolja hrana za imunitet?
Šta treba da jedete na jesen i koja je najbolja hrana za imunitet?
Dijetetičark su sastavili listu namirnica neophodnih za jačanje imunog sistema u jesenjem periodu.
Voće i povrće
Izvori vitamina i različitih enzima potrebnih dok haraju sezonske bolesti su voće i povrće. Zato se preporučuje da svakog dana unesete najmanje 500 g voća i povrća. Prema preporukama nutricionista, trebalo bi da jedete sezonsko voće kao što su šljive, jabuke, breskve i kajsije, koje su u ovom periodu najbogatije vitaminima i mineralima. Redovna konzumacija ovih korisnih namirnica će sprečiti i zarazne bolesti, ističu lekari.
Ugljeni hidrati
Najvažnije je da tokom jeseni imate uravnotežen jelovnik, da zanemarujete zdrave namirnice i ne preterujete sa gotovom hranom iz prodavnice, kao ni brzom hranom. Našem telu na jesen su potrebni i složeni ugljeni hidrati, a u ovu grupu spadaju:
žitarice,
hleb od žitarica,
testenine,
meso,
riba,
mlečni proizvodi.
Vitamin D
Na jesen, usled nedostatka sunčeve svetlosti, dolazi do deficita vitamina D u našem telu. Najoptimalniji način da nadoknadite manjak ovog važnog vitamina za imunitet, jeste kroz suplementaciju, o čemu su u više navrata govorili srpski stručnjaci među kojima je i imunolog dr Borislav Kamenov.