OBEZBEDITE SVOM ORGANIZMU NAJVAŽNIJI MINERAL 11 namirnica bogatih cinkom

Obezbedite svom telu potrebnu koliinu cinka na prirodan način.

Cink je izuzetno važan mineral, zbog svojih antioksidativnih svojstava koja će pomoći da se imunitet ojača. Prisutan je u baš svim organima, a najviše ga ima u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima), kostima, mišićima, jetri i prostati kod muškaraca. Cink je nakon gvožđa drugi element u tragovima u ljudskom telu, piše Net.hr

Za razliku od nekih materija, telo ne može da skladišti cink, što znači da je potrebno svakodnevno uzimanje cinka kroz hranu. LJudski organizam sadrži oko 2-3 grama cinka. Preporučena dnevna doza za žene je 8 mg dnevno. Kod trudnica se taj broj povećava na 11 mg, a kod dojilja na 12 mg. Unos cinka u trudnoći će pozitivno uticati na zdravlje bebinog mozga.

Posebno pažljivi moraju da budu vegetarijanci i osobe koje ne jedu meso – oni treba da uzimaju čak više od 50% preporučenog dnevnog unosa cinka iz hrane. Grupa ljudi koja ima veći rizik od nedostatka cinka su sportisti, alkoholičari, osobe s gastrointestinalnim bolestima i oni koji dugotrajno uzimaju neke lekove.

Cink u hrani pomaže jačanju imuniteta

Pad imuniteta je veoma česta pojava kod ljudi, a može da se dogodi iz mnogih razloga. U tom slučaju mogu da se jave česte upale i infekcije koje se ponavljaju, hronične infekcije, a oporavak od bolesti je duži i otežan ako je imunitet slab.

Na pad imuniteta može da utiče pušenje, hronične bolesti, iscrpljenost i nedovoljno sna, fizički i psihički stres, nepravilna ishrana, nedovoljno kretanja… Kako biste ojačali imunitet, možete da počnete da konzumirate veće količine cinka kroz hranu.

Cink u hrani nalazi se u ovim namirnicama:

Proizvodi od mesa – teleća jetra, jagnjetina, govedina, piletina i ćuretina, svinjetina, ribe – kamenice, ostrige, rakovi, tunjevina, školjke
Integralne žitarice i pšenične klice
Jaja
Soja
Pivski kvasac
Mlečni proizvodi – sir, mleko i jogurt
Semenke – sušene semenke lubenice, semenke bundeve, suncokreta, čia semenke
Orašasti plodovi – kikiriki, bademi, orasi
Povrće – krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, spanać, batat, paradajz
Voće – avokado, banane, kivi, jagode, breskve
Kakao

Ovo su namirnice koje možete bez problema da uvrstite u svakodnevni jelovnik i kombinujete ih u raznim jelima, prenosi Still Kurir.

 

Ostavite komentar