OPASNE HEMIKALIJE IZ KUHINJE: Koristimo ih svaki dan, a izazivaju opasnu bolest!

Sintetičke hemikalije kojima smo gotovo svakodnevno izloženi korišćenjem različitih predmeta znatno povećavaju rizik od jedne vrste raka!

Razvoj tehnologije na mnogo načina nam je olakšao život, brojna otkrića su nam svakodnevicu učinila daleko jednostavnijom, ali ne nužno i zdravijom.

Stručnjaci sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji upozorili su da neke hemikalije kojima smo svakodnevno izloženi učetvorostručuju rizik od neviralnog hepatocelularnog karcinoma, čestog oblika raka jetre.

Ljudi koji su bili najizloženiji ovim toksinima imaju 4,5 puta veće šanse da obole od opake bolesti u poređenju sa onima čija je izloženost bila najmanja. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti je upozorio da se problematične supstance nalaze svuda – u posuđu za koje se ne lepi hrana, morskim plodovima, vodonepropusnoj odeći, proizvodima za čišćenje, pa čak i šamponima.

Ova studija deo je rastućeg broja dokaza da su neke supstance kojima smo stalno izloženi veoma opasne, a da se o tome ne zna mnogo.

Naučnici ističu da su posebno u tom smislu opasne takozvane „večne hemikalije“ kojima trebaju godine da se razgrade u telu ili okolini.

„Rak jetre je jedna od najopasnijih bolesti jetre, a ovo je prva studija sprovedena na ljudima koja pokazuje da ove hemikalije mogu da je izazovu“, kaže dr Džesi Gudrič, postdoktorand na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji.

Prilikom sprovođenja ove studije, naučnici su utvrdili da su ljudi kod kojih se u nekom trenutku razvio rak, problematične hemikalije u krvotoku imali mnogo pre toga. Hemikalije najčešće dospeju u jetru nakon što se na neki način unesu u telo, a zatim se „ugrađuju“ u jetru i značajno utiču na obavljanje njenih funkcija.

Nakon obelodanjivanja ovih podataka, u SAD-u su od juna drastično smanjene količine dozvoljenih supstanci u raznim predmetima, kako bi se smanjila izloženost ljudi ovim toksinima.

Ostavite komentar