OTKRIVEN VAMPIRSKI VIRUS Naučnici su ga prvi put primetili, vezuje se za druge viruse kako bi se replicirali

Istraživači su decenijama, u teoriji, znali da se neki virusi povezuju sa drugi virusima kako bi se razmnožavali, za razliku od većine onih koji se samorepliciraju.

Sada je otkriveno da se soj bakteriofaga, vrsta virusa koji inficira bakterije, zakačio za „vrat“ virusa koji se prenosi u tlu – mesto gde se kapsid spaja sa repom virusa.

Međutim, istraživanje koje je predvodio Univerzitet u Marylandu u Baltimoru otkriva da se ovi MGE-ovi ponašaju kao pravi „paraziti“, kao „vampiri“.

Prilikom infekcije populacije bakterijskih stanica, ovaj tim znanstvenika primijetio je da se satelitske nukleinske kiseline doslovno drže za vrat njihovih „pomoćnih“ virusa, prenosi Klik.hr pisanje Science Alerta.

Ovaj fenomen ranije nije bio poznat, a istraživači su bili iznenađeni otkrićem. „Niko nikada nije video bakteriofag – ili bilo koji drugi virus – da se prilepi za drugi virus“, izjavio je biolog Tagide de Kravaljo, vodeći autor studije.

Ovaj tim otkrio je neobičnu pojavu kod skupine satelitskih bakteriofaga koji su napadali bakterijsku vrstu Streptomyces.

Za razliku od nekih drugih satelitskih bakteriofaga, ovi su sposobni sami stvoriti svoju „opremu“.

Međutim, kako im nedostaje specifičan alat za probijanje stanične stijenke i membrana, oni moraju ovisiti o svojim „pomoćnim“ virusima za tu svrhu.

Ostavite komentar