Radi se o skuši koja pored svog predivnog ukusa, ima i mnogo korisnih svojstava za ljudski organizam. Skuša sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina, čak dva puta više od lososa i zbog toga je sjajna za regulisanje krvnog pritiska.
Bogata je i selenom, koji zajedno s proteinima stvara antioksidanse i jača imunološki sistem.
Posebno se preporučuje trudnicama, zbog fosfora i magnezijuma.
U hemijskom sastavu skuše ima mnogo belančevina i masnoća, a njih ima više u ribi ulovljenoj tokom zime u severnijim regionima.
Uobičajena količina masti je 13 grama što je dovoljno da se riba definiše kao masna.
Belančevina je u proseku 18 grama i apsorbuju se tri puta brže od belančevina u goveđem mesu.
Pritom, Skuša je niskokalorična riba. Da bismo dobili dnevni unos kalorija, treba da pojedemo otprilike 700 grama ribe, ali ne bi trebalo da zaboravimo na masti u njoj.
Nezasićenih masnih kiselina u skuši je u velikim količinama.
One su dragocen proizvod i antioksidans. Dragoceni sastojci skuše su i mineralne materije. Ona sadrži kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor, natrijum. To su mikroelementi ogromne koristi. Celi spektar vitamina B je sadržan u ovoj ribi. Velika je koncentracija vitamina B12 i vitamina PP.
Vitamin B pomaže u sintezi DNK i učestvuje u metabolizmu masti. Česta ishrana skušom reguliše šećer u krvi, pomaže sistemu organa za varenje i jača nervni sistem. Pomaže u stvaranju hemoglobina i zasićenju kiseonikom.
Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu. Velika koncentracija fosfora pomaže u izgradnji mnogih fermenata koji su pokretači hemijskih reakcija ćelija.
Dakle, celokupna vitalnost organizma može da se obezbedi smao jednom ribom.
Fosforne kiseline u skuši su tkivo ljudskog skeleta, zbog toga je ona veoma korisna za decu, ali i za odrasle, napominje Stil.