OVIH 5 NAMIRNICA UNIŠTAVA CREVA: Jedemo ih svakodnevno, a smrt su za imunitet

Ovo je ubedljivo najgora hrana za imunitet i creva.

Bolesti creva su sve češći problem savremenog društva – loša, brza hrana i nedostatak fizičke aktivnosti su glavni uzročnici.

Glavna funkcija creva je da prerađuju i razgrađuju hranu, ali takođe su važna i za naš imunitet i sposobnost da se zaštitimo od bolesti.

Zato je važno izbegavati hranu koja negativno utiče na crevnu mikrofloru., a ovih 5 namirnica su ubedljivo najgore.

Alkohol

Važno je da znate – što je alkohol jači, to više šteti našem telu. Visok sadržaj alkohola direktno utiče na čitav proces varenja, creva jednostavno nisu u stanju da apsorbuju sve hranljive materije i elemente iz unete hrane, pa zato česta upotreba jakih pića može da dovede do ozbiljnih bolesti organa.

Meso
Naravno, ne utiče sve meso na zdravlje našeg probavnog sistema. Najviše štete nanose prerađevine – kobasice, viršle i slično. One sadrže opasne supstance (nitrozamine) koje povećavaju rizik od pojave maligniteta.

Takođe, masna svinjetina ili jagnjetina se teško vare, što dodatno opterećuje creva. Može doći do upale sluznice digestivnog trakta. Preporuka je da crveno meso ne jedete više od dva puta nedeljno.

Slatko
Često mislimo da slatkiši samo štete našoj figuri. Međutim, to nije istina. Naučnici sa Univerziteta Alberta saznali su da prekomerna konzumacija šećera negativno utiče na creva. Uništava mikrofloru, što dovodi do umnožavanja patogenih bakterija koje mogu da prodru u druge organe digestivnog trakta, što čak može da izazove Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Majonez

Još jedan protivnik lepe figure. Žene ga mrze, ali muškarci ga obožavaju. I opet, problem ne leži samo u gojenju, već i u štetnom uticaju na gastrointestinalni trakt. Kao i slatkiši, majonez uništava mikrofloru. Treba znati i da ovo važi samo za kupovni proizvod, dok domaći majonez se pravi bez dodatne hemije, što znači da je zdraviji.

Margarin

Njegova linolna kiselina je jedan od češćih uzročnika ulceroznog kolitisa. Linolna kiselina se takođe nalazi u orašastim plodovima i raznim semenkama, ali najčešće ih ne konzumiramo u tolikoj količini da štetno utiču na naš organizam.

Ostavite komentar