OVO JE REVOLUCIONARNO OTKRIĆE Pronađen protein koji štiti zglobove od propadanja

Osteoartritis je nepovratno, bolno i iscrpljujuće stanje zglobova koje karakteriše raspad hrskavice koja oblaže krajeve kostiju.

Osteoartritis je nepovratno, bolno i iscrpljujuće stanje zglobova koje karakteriše raspad hrskavice koja oblaže krajeve kostiju, a naučnici su otkrili da jedan, nedovoljno istražen protein, pomaže u održavanju zglobne hrskavice zdravom.

Neistraženi protein adseverin, kako su otkrili istraživači sa University of Delaware, može da se koristi za prevenciju osteoartritisa, a ovo revolucionarno otkriće objavljeno je u časopisu Science Advances. 

Osteoartritis je nepovratno, bolno i iscrpljujuće stanje zglobova koje karakteriše raspad hrskavice koja pokriva krajeve kostiju, a koja se zove zglobna hrskavica.

Najčešće se javlja u rukama, kolenima ili kukovima i najčešći je tip artritis, od kojeg boluje stotine miliona ljudi u svetu.

Dr Justin Parreno sa University of Delaware otkrio je da protein adseverin pomaže u održavanju zglobne hrskavice zdravom. Ovo je prvo otkriće da je određeni protein, koji se dovodi u vezu sa ćelijskom strukturom, identifikovan kao zaštitnik od osteoartritisa, a do otkrića je došlo gotovo slučajno. Tim istraživača radio je na drugoj terapiji hrskavice kada je dr Parreno otkrio da zdrave ćelije hrskavice sadrže velike količine adseverina, dok ga nezdrave ćelije hrskavice ne sadrže. Količina adseverina na kraju reguliše strukturnu skelu ćelija, nazvanu filamentozni F-aktin. F-aktin deluje kao štit protiv naprezanja ćelija hrskavice do kojih dolazi kada se zglobovi pomeraju. Gubitak F-aktina uzrokuje da ćelije na kraju umru.

„Ćelije su zaista okrugle, a oko ćelija se nalazi F-aktin. Ako izgubite F-aktin, te ćelije postaju osetljive jer se javlja mehanički stres na njih i verovatno će zbog toga odumreti. Mrtve ćelije nisu u stanju da proizvedu molekule koji su potrebni za regeneraciju hrskavice i na kraju se hrskavica degradira. Ne samo da ćelije umiru, već i preostale ćelije počinju da proizvode molekule koji izazivaju dodatne probleme u hrskavici. Preostale ćelije takođe proizvode hipertrofične molekule, koji uzrokuju mineralizaciju i ukočenosti tkiva, a što dalje dovodi do ozbiljnog oštećenja zgloba“, kazao je dr Pareno.

Trenutni tretmani za osteoartritis podrazumevaju ili operaciju ili su usmereni na kontrolu bola.

Iako dr Parreno napominje da istraživanje nije testirano na ljudima, ističe kako bi nalazi istraživanja mogli da „otvore vrata“ novim terapijama koje ciljaju na protein.

„Ako smo u stanju da održimo nivoe adseverina, ili kako da zadržimo taj F-aktin na dovoljno visokom nivou, možda možemo da sprečimo ćelijsku smrt kako bismo ćelije održali živim i zdravim – naglašava dr Parreno i dodaje da F-aktin može da ima ključnu ulogu za regulisanje degeneracije hrskavice. Zbog toga se u laboratorijskim istraživanjima fokus stavlja na drugi protein – tropomiozin, koji vezuje F-aktin.“

„Ono što zaista smatram revolucionarnim u vezi sa ovim istraživačkim radom nije nužno protein adseverin, već F-aktin, smanjen kod osteoartritisa, koji dovodi do svih ovih promena. Znamo da se sve ove promene dešavaju i ako možemo da saznamo koji je kritični čvor u regulisanju svih ovih stvari, onda ćemo možda moći da razvijemo terapiju osteoartritisa. Mislim da bi to bilo ciljanje na F-aktin“, objašnjava dr Pareno.

Protein adseverin reguliše F-aktin, ali, kako ističe dr Pareno, to rade i drugi molekuli, pa je zato neophodno utvrditi da li je to glavni molekul ili je samo jedan od njih, piše Eklinika.

Kada se utvrdi koji su molekuli najvažniji u tom procesu, hemijskim ciljanjem na njih moguće je sprečiti degradaciju zglobova.

Ostavite komentar