OVE NAMIRNICE SE NE PODGREVAJU Rizik je ogroman, vodite računa šta jedete

Rizikujete smrtonosne patogene - ne smete ponovo da podgrevate ove četiri namirnice.

Verovatno postoje neke namirnice koje već oklevate da zagrejete. Međutim, da li ste znali da postoje četiri namirnice koje ne treba podgrevati nikako?

Kim Lindz, akreditovana dijetetičarka u Australiji, potvrdila je da je pirinač rizična stavka za podgrevanje a navela je još 3 namirnice koje ne treba podgrevati ako ne želimo da se razbolimo.

„Zagrevanje pirinča je veliki rizik. Te spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrejete, i dalje mogu da izazovu štetne patogene“, rekla je ona.

Nekuvane žitarice mogu sadržati bakteriju zvanu Bacillus cereus, koja se ne ubija uvek tokom procesa kuvanja. Ovo može izazvati trovanje hranom.

Spore Bacillus cereus mogu rasti u pirinču koji je ostavljen na sobnoj temperaturi. Oni će se umnožiti i mogu proizvesti toksine koji izazivaju povraćanje ili dijareju.

Iznenađujuće, mogli biste rizikovati da se razbolite i ako podgrejete krompir, kaže Kim.

Kao i pirinač, opasnost dolazi od skladištenja skrobne hrane na sobnoj temperaturi: ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum.

Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu izazvati retko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može da napadne mozak, nerve i kičmenu moždinu i izazove paralizu.

Bakterija proizvodi toksine koji izazivaju botulizam kada su lišeni kiseonika, tako da botulizam koji se prenosi hranom obično izazivaju predmeti u zatvorenim limenkama ili bocama.

„Pire krompir sa kvarljivim sastojcima kao što su mleko, puter i pavlaka takođe može povećati rizik da se razbolite ako ga ponovo zagrejete“, rekla je Kim.

Ako se povrće poput spanaća ne zagreva pravilno, može izazvati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja dovodi do groznice, simptoma sličnih gripu, glavobolje, ukočenog vrata, konfuzije, pa čak i napada.

Bolest je uzrokovana bakterijom listerije koja može opstati na hrani. Kim smatra da pripremljene salate i zeleniš koji se kupuju u prodavnici obično nose listeriju.

Četvrta na Kiminoj listi rizične hrane za podgrevanje su jaja.

Osnovna hrana za doručak može da nosi bakterije salmonele, koje mogu izazvati sve vrste neprijatnih simptoma kao što su dijareja, bol u stomaku, groznica i povraćanje.

Jaja koja se čuvaju na temperaturama između 4 i 74 stepena su ‘opasna zona’.

„Patogeni mogu brže rasti kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo“, rekla je ona.

Ostavite komentar