OVO OTKRIĆE ĆE VAS ODUŠEVITI Turšija smanjuje stres i poboljšava san, tvrdi nova studija

Možda ste svesni činjenice da postoje namirnice koje mogu da vam pokvare san.

Postoje i namirnice koje treba da izbegavate kada ste pod stresom. S druge strane, nova studija je otkrila da konzumiranje „psihobiotičke dijete“ ne samo da može da smanji stres, već vam može pomoći i da bolje spavate.

Studija iz oktobra 2022. koja je objavljena u Molekularnoj psihijatriji uključivala je 45 odraslih između 18 i 59 godina starosti koji su normalno konzumirali ishranu sa malo vlakana.

Istraživači iz APC Microbiome Ireland na Univerzitetskom koledžu Kork podelili su učesnike u dve grupe kojima je naloženo da poštuju različite dijete. Prva je prešla na ishranu koja je pratila piramidalnu šemu. Druga grupa je zamoljena da jede „psihobiotsku dijetu“ koja uključuje veliku količinu prebiotičke i fermentisane hrane. Dr Džon Krajan, vodeći autor ove studije, kaže da je njegov istraživački tim skovao frazu „psihobiotička dijeta“ da se odnosi na „intervencije ciljane na mikrobiotu koje podržavaju mentalno zdravlje“.

Druga grupa je posebno upućena da se pridržava dnevnog menija koji uključuje 2 do 3 porcije fermentisane hrane (kao što su kiseli kupus, kefir ili turšija), 5 do 8 porcija žitarica i 6 do 8 porcija voća i povrća koje se bogata prebiotičkim vlaknima (uključujući jabuke, banane, kupus, praziluk i luk). Takođe su zamoljeni da jedu 3 do 4 porcije mahunarki svake nedelje, prenosi sajt Eat  This Not That.

Rezultati su pokazali da, iako su obe grupe primetile poboljšanje u snu, učesnici koji su jeli psihobiotičku ishranu takođe su doživeli smanjenje količine i intenziteta stresa pod kojim su možda bili u to vreme.

Osim toga, nivo percipiranog stresa je išao sve manje što je učesnik više pratio psihobiotičku ishranu.

 

Ostavite komentar