POČELO JE Robot operisao žučnu kesu u Čileu

Magnetni hirurški robot u bolnici u Čileu obavio svoju prvu operaciju izvan SAD.

Robot, izrađen u SAD, koji koristi jake magnete za obavljanje manje invazivnih operacija, završio je svoj prvi međunarodni zahvat – uklanjanje žučne kese – u javnoj bolnici u Čileu, saopštila je danas kompanija koja je razvila tehnologiju.

Levita magnetiks iz Kalifornije tvorac je hirurške platforme MARS, koja je debitovala ove nedelje izvan Sjedinjenih Američkih Država, i to u bolnici Luis Tisne u Santijagu, preneo je Rojters.

Kompanija navodi da spomenuti sistem omogućava hirurzima da „prikače mali magnet na organe, poput jetre, i koriste ruke robota sa snažnim magnetima na stomaku pacijenta da manipulišu organima“. Platforma takođe „daje hirurgu kontrolu nad kamerom, što omogućava bolju vizualizaciju, a i mnogo je stabilnija“.

„A u hirurgiji, vid je sve!“, rekao je doktor i osnivač kompanije Levita magnetiks Alberto Rodrigez Navaro.

On je nakon operacije naveo da ovaj sistem donosi boljitak za pacijenta, zbog manje rezova i bola, kao i bržeg oporavka.

„Za hirurga je to bolje, jer mu omogućava da bude efikasniji, a i moguće je uraditi više operacija dnevno“, naglasio je Rodrigez Navaro.

Rojters napominje da je platformu odobrila američka Uprava za hranu i lekove u septembru i izvela je svoju prvu komercijalnu operaciju na klinici Klivlend u Ohaju u oktobru.

Ostavite komentar