RAK SE MOŽE PREDVIDETI 7 GODINA RANIJE Studija otkrila: Proteini u krvi mogu upozoriti na kancer mnogo pre dijagnoze

Naučnici sa Univerziteta Oksford identifikovali su proteine u krvi koji bi mogli da upozore na kancer više od sedam godina pre dijagnoze.

Istraživači su otkrili 618 proteina povezanih sa 19 vrsta kancera, uključujući rak creva, prostate i dojke.

Oko 107 proteina pronađeno je u grupi ljudi čija je krv sakupljena najmanje sedam godina pre dijagnoze, a ovo otkriće moglo bi da bude „ključni prvi korak“ ka preventivnoj terapiji, prenosi Skaj njuz.

Dve studije, koje finansira grupa “Cancer Research UK“, ukazuju da bi prisustvo određenih proteina moglo da ima uticaj na stvaranje kancerogenih ćelija.

“Da bismo mogli da sprečimo rak, moramo razumeti faktore koji pokreću najranije faze njegovog razvoja. Sada imamo tehnologiju koja posmatra hiljade proteina u hiljadama slučajeva raka, identifikujući koji proteini imaju ulogu u razvoju specifičnih karcinoma i koji mogu imati efekte koji su zajednički za više tipova raka“, rekla je profesorka Rut Travis.

Izvršni direktor istraživanja pri “Cancer Research UK“ dr Ian Foks istakao je da sprečavanje raka podrazmeva svest o najranijim znacima koji upozoravaju na bolest, a da će ove studije ponuditi prvi korak ka pronalaženju preventivnih tretmana.

Naučnici su naglasili da su potrebna dalja istraživanja kako bi se otkrila tačna uloga proteina u razvoju raka i koje proteine treba tražiti.

Dodali su da bi bilo potrebno više rada da bi se identifikovali testovi za otkrivanje proteina u klinici i koji lekovi bi mogli da ciljaju te proteine.

Ovi nalazi su objavljeni u časopisu “Nature Communications“.

Ostavite komentar