ROTKVICE SU VEĆ NA TEZGAMA Evo zašto ih treba jesti, imaju 4 važne prednosti za zdravlje

Mnogi rotkvice nazivaju "superhranom", a evo i zbog čega.

Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka iz familije kupusa.

Najpoznatija je crvena rotkvica, ali postoje i ljubičaste, crne i žute.

Uzgajaju se i konzumiraju širom sveta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu.

4 zdravstvenih prednosti rotkvica

Izvor sulforafana

Rotkvice imaju jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ova fitokemikalija bogata je sumporom, a poznata je po tome što pozitivno deluje na smanjenje upala.

Dobre za zdravlje srca

Rotkvice su pogodne za srce zahvaljujući tome što su izvor sulforafana, kao i drugih biljnih jedinjenja, poput antocijana.

Sa zaštitnim antioksidativnim dejstvom, ova biljna jedinjenja pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, procesom koji igra ključnu ulogu u nastanku srčanih bolesti, piše Good Food.

Izvor antioksidanata

I listovi i koren rotkvice su izvor antioksidanata sa listovima koji snabdevaju flavonole kao što je epikatehin, a koreni snabdevaju jedinjenja poput pirogalola i drugih fenola.

Rotkvice takođe sadrže vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti ćelija tela od štetnih efekata starenja ili nezdravog načina života.

Može imati antigljivična svojstva

Rotkvice sadrže prirodno jedinjenje protiv gljivica (RsAFP2) koje može biti efikasno protiv kandide.

Ostavite komentar