SAVETI ZA HRANLJIV OBROK Pavlaku preskočite, bademe nosite svuda, a borovnica za doručak

Šest načina da svaki obrok učinite hranljivijim.

U današnje vreme sa užurbanim rasporedom teško je odlučiti se šta da kuvamo, zdrava ishrana predstavlja pravi izazov. Otklanjamo dilemu kako se hraniti zdravo, jer postoje „trikovi“ koji će vam pomoći da uz malo discipline poboljšate svakodnevnu ishranu.

Dobro bi bilo da svi nađemo dovoljno vremena za kvalitetne i hranljive obroke, međutim često smo u gužvi, pretrpani poslom i dnevnim obavezama zbog kojih ne samo da ne stižemo da kuvamo, već i preskačemo obroke. Zapravo, rešenje je jednostavno sve je u blagovremenom planiranju. Stručnjaci se slažu oko toga kako možemo na lak način poboljšati ishranu, a neke od saveta predstavljamo u nastavku.

Kombinujte biljne izvore gvožđa sa vitaminom C

Ako ne želite da jedete meso, koje je odličan izvor gvožđa, postoje biljni izvori, uključujući obogaćene žitarice za doručak, obogaćeni hleb, lisnato povrće, tofu, pasulj i sočivo – kažu stručnjaci. Gvožđe biljnog porekla se slabo apsorbuje bez vitamina C. Zato kombinujte obogaćene žitarice sa bobicama, salatu od leblebija sa paradajzom i paprikom i lisnato povrće sa limunovim sokom i dodajte ostatke hladne testenine i krompira u svoju zelenu salatu.

Neka vam bademi uvek budu pri ruci

Stavite badema u činiju na kuhinjski sto radi lakšeg pristupa. Bademi su odlična hrana, orašasti plodovi su izuzetno dobri za zdravlje, a svakako i dobra zamena za slatkiše, i grickalice poput čokolade i čipsa. Iako je svaki početak težak, vremenom će vam to preći u naviku i bademi će ići svuda sa vama!

Dopunite svoj doručak borovnicama

Dodavanje borovnica u obroke je jedan od najukusnijih načina da povećate hranljive materije. Istraživanja pokazuju da borovnice potencijalno mogu povećati nivoe serotonina, takozvanog „hormona sreće“, u mozgu i mogu smanjiti upalu uzrokovanu slobodnim radikalima. Najbolje vreme za konzumiranje je kada su sveže, ali ako ih stavite u zamrzivač, sigurno ih možete koristiti i koristiti tokom cele godine.

Pazite kako i koliko dugo kuvate povrće

Često, način na koji kuvate može biti jednako važan kao i ono što kuvate kada je u pitanju dobijanje najviše hranljivih sastojaka za svoj novac. Na primer, povrće koje se kuva na pari zadržava više hranljivih materija jer samo kuvanje obično dovodi do gubitka vitamina.

Preskočite pavlaku

Nutritivnu vrednost svog obroka možete povećati, ako umesto pavlake recimo koristite običan grčki jogurt, bogat proteinima, koji je dobar izvor kalcijuma i probiotika.

Koristite začinsko bilje

Začini i začinsko bilje ne samo da dodaju ukus vašim jelima, već dodaju i hranljive materije i antioksidante. Zato ih uključite u svaki obrok koji napravite. Bilo da je u pitanju sušeno ili sveže začinsko bilje, svakako je dobar izbor za kuvanje jer će jelo učiniti mnogo ukusnijim.

Ostavite komentar