Ako ih jedete na prazan stomak, mogu izazvati gastritis i usporavanje metabolizma.
Citrusni plodovi
Limun, narandže, grejpfrut, mandarine su puni vitamina C. Međutim, kiselina koju sadrže može da napadne sluznicu i uzrokuje bolove u ustima i grlu. Od svih citrusa jedino je limun razblažen sa vodom dozvoljen.
Hladni gazirani napici
Ukoliko se konzumiraju na prazan stomak, hladna gazirana pića mogu da izazovu oštećenje sluzokože membrane i smanje dotok krvi u stomak. To za posledicu ima usporeno varenje i tegobe u predelu stomaka.
Testo s kvascem
Kvasac, naročito ako se konzumira ujutro, može da iritira želudac te uzrokuje jaku nadutost i probavne smetnje. Dakle, ujutro izbegavajte peciva i lisnato testo.
Palačinke
Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači ima isti efekat na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića. Šećer iz voća je prihvatljiv jer sadrži biljna vlakana, ali sama po sebi velike količina fruktoze može preopteretiti jetru. Palačinke sa slatkim sirupom ili krofne nisu dobar način da počnemo dan.
Sirovo povrće – posebno paradajz i krastavac
Paradajz je odličan izvor vitamina C, ali sadrži i visok nivo taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu i može dovesti do pojave čira. Gastritis i nadutost su jaki nakon konzumiranja krastavaca na prazan želudac.Sirovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, ali nikako za doručak.