STIGLA JE SEZONA GRIPA Ako primenite ove četiri navike virusi će vas zaobilaziti

Virusi se vraćaju na velika vrata.

Prehlada, crevna i druga virusna oboljenja možda su izostala u poslednje dve godine zbog nošenja maski, održavanja fizičke distance i drugih ograničenja, ali su se ove zime ovi zdravstveni problem vratili na „velika vrata“.

Vakcinacija protiv kovida i gripa je sjajna stvar, ali možete učiniti više da ojačate svoj imuni sistem u borbi protiv različitih infekcija i virusa koje su poslednje vreme u porastu. Uz ove četriri jednostvne navike do jačeg imuniteta.

Unosite dovoljno vode i tečnosti

Premalo unosa vode slabi prirodnu barijeru sluzokože u grlu, ždrelu i nosu, tvrdi Ingo Frobose, profesor na Sportskom univerzitetu u Kelnu. Istovremeno, takođe slabi plućno tkivo, što olakšava život patogenima.

Za svaki kilogram telesne težine treba piti 30 mililitara tečnosti dnevno, najbolje vode ili nezaslađenog čaja. Ako, na primer, imate 70 kilograma, to znači da vam je potrebno 2,1 litar tečnosti dnevno. Frobose kaže da je najbolje početi prvo ujutro i imati naviku da popijete veliku čašu vode odmah nakon ustajanja.

Jedite hranu bogatu gvožđem, cinkom i selenom

Susam, semenke bundeve, ovas i sočivo imaju nešto zajedničko – bogate su dovoljnom količinom gvožđa i cinka. Ovi mikronutrijenti mogu osigurati da naše T-ćelije, one koje otkrivaju viruse u telu, dobro funkcionišu.

Selen takođe pomaže u odbrani našeg tela, a možete ga naći u žumancima, kikirikiju, celim žitaricama i skuši. Frobose tvrdi da uz zdravu, ali raznovrsnu ishranu, nikakvi suplementi nisu potrebni.

Pravite kraće pauze za odmor

Stres loše utiče na telo, a samim tim i imunološki sistem. Smanjuje broj imunih ćelija u krvi i T-ćelija. Ovo je dodatni razlog da svom telu priuštimo redovne pauze. Čak i nekoliko minuta odmora smanjuje nivo stresa.

Vežbajte na svežem vazduhu

U zdravom telu, zdrav duh. Čak i ako je mračno i vlažno, vežbanje na svežem vazduhu je veoma korisno, ne samo za jačanje imunološkog sistema, već i za poboljšanje raspoloženja. Ali Frobose savetuje da se ne preterujete. Umesto toga, izaberite ono što vam najbolje odgovara, bilo da je u pitanju trčanje ili lagana šetnja.

Ostavite komentar