STRUČNJACI RAZBILI MIT O SUPLEMENTU KOJI NIŠTA NE POMAŽE: Ako vas noću muče grčevi u nogama, popijte ovo pred spavanje!

Za jednu stvar ste sigurno čuli da pomaže, a to nije tačno - stručnjaci otkrili šta zaista može da ublaži grčeve u nogama!

Grčevi u nogama ne pogađaju samo profesionalne sportiste, već i obične muškarce i žene naročito kada zađu u „određene“ godine.

I sa sve višim temperaturama leti, ovaj problem postaje sve češći čak i kod mlađih ljudi.

Zašto dobijamo grčeve u nogama? Ovaj neprijatni problem najčešće se javlja u mišiću lista, ali se može desiti i na zadnjoj loži ili stopalu.

Spazam i bol koji ga prati mogu potrajati od par sekundi do više minuta, i obično duže traju što je mišić više pozicioniran – u mišićima butine trajaće duže nego u stopalu.

Oko 25 odsto ljudi doživljava grčeve u nogama noću, a stručnjaci objašnjavaju da se ovo događa kada mozak pošalje signal za pokret, ali se on „zbuni“ usput i mišić se zgrči brže ili više nego što je bila namera.

Ovaj „zbunjeni“ signal postaje sve češći kako godine odmiču, a jedan zanimljiv podatak pokazuje da Internet pretrage vezane za grčeve u nogama leti porastu za 70 odsto.

„Znamo da grčevi nisu problem samih mišića, već nervnih ćelija i signala koji naređuju pokret, ali niko tačno ne zna zbog čega se ovo dešava. Motorni neuroni signale šalju mnogo brže nego kada pokušavamo da napravimo svesni pokret, zbog čega se mišić zgrči brže ili intenzivnije“, objasnio je dr Skot Garison, profesor na Univerzitetu u Alberti.

Jedna teorija navodi da su umor i dehidratacija organizma krivci za grčeve u nogama.

„Nedostatak vode u organizmu dovodi do manjka natrijuma, zbog čega se dogodi grč. Postoje podaci po kojima oni koji se više znoje, doživljavaju i više grčeva“, rekao je on.

„Druge teorije kažu da motorni neuroni odumiru kako starimo, i da telo pokušava da ih zameni novim. Pošto leti od Sunca dobijamo više vitamina D, koji stimuliše rast tih nervnih ćelija, moguće je da više rasta znači i više grčeva“, navodi dr Džefri Aldus, predavač na Univerzitetu Bedfordšajr.

Česta je zabluda da će nam magnezijum pomoći kod grčeva. On jeste usko vezan sa zdravljem mišića ali ne postoji nijedna studija koja potvrđuje da pomaže kod grčeva konkretno.

Trebalo bi, pred spavanje, piti vodu ali obogaćenu mineralima i elektrolitima, kako bismo umanjili nedostatak natrijuma.

„Kada vas grč pogodi, jedino što će zaista pomoći je istezanje. Uhvatite nožne prste ili celo stopalo i povucite ih ka kolenu“, objasnila je fizioterapeutkinja Kejti Nepton. Ona je dodala da pomaže i masaža ali da je istezanje najbolji način da presečete grč.

Ostavite komentar