SVAKI DAN IH PIJEMO A IZAZIVAJU DEMENCIJU Tri pića povećavaju rizik od te teške bolesti poznih godina

Mnogima je poznata izreka da smo ono što jedemo, a nova studija je sada dokazala da i ono što pijemo ima uticaj na naš organizam, posebno kada je u pitanju zdravlje mozga.

 

Ispijanje pića sa visokim sadržajem slobodnih šećera povećava rizik od demencije, otkrili su nemački naučnici.

Najopasnija je, kažu, svakodnevna konzumacija kupovnih voćnih sokova, zatim punomasnih mlečnih napitaka sa ukusom voća, popularnih voćnih jogurta, kao i slatkih gaziranih pića.

Slobodni šećeri su svi šećeri dodati hrani ili piću tokom procesa proizvodnje.

Stručnjacima za sada nije jasno zašto povećan unos šećera povećava rizik od nastanka bolesti.

Neke studije sugerišu da bi to moglo da bude posledica toga što šećer izaziva upalu, za koju se smatra da igra važnu ulogu u neurodegenerativnim stanjima poput Alchajmerove bolesti, najčešćeg oblika demencije.

Studija, objavljena u časopisu Springer Nature, proučavala je kako konzumacija šećera u različitim oblicima utiče na rizik od demencije.

Naučnici sa univerziteta u Gisenu su analizirali ishranu 186.622 učesnika ankete.

Pratili su njihove navike deset godina. U tom razdoblju njih 1.498 je dobilo demenciju.

Naučnici poručuju da kafa i čaj, prema njihovim nalazima, nemaju uticaja na razvoj demencije.

Osim što podstiču gojenje, kalorije iz napitaka mogu da dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi i otpornosti na insulin, što dovodi do dijabetesa.

 

Ostavite komentar