SVE ŠTO SU NAM PRIČALI NIJE TAČNO: Novo istraživanje utvrdilo kako kafa utiče na srce, rezultati su zapanjujući!

Odlična vest za ljubitelje napitka bez kojeg ne možemo da zamislimo jutro - kafa ne povećava rizik od aritmije!

Ako volite kafu, ali brinete da li je dobra za zdravlje, imamo lepe vesti – kafa ne utiče na ritam otkucaja srca, pokazalo je veliko istraživanje objavljeno u žurnalu „JAMA Internal medicine“.

Istraživači su analizirali podatke čak 386.000 ljudi i došli do zaključka da kofein nije uticao na rizik od aritmije, nepravilnog ili abnormalnog srčanog ritma.

Istraživanje je trajalo više od pet godina, i učesnici su popunjavali upitnike o svom zdravstvenom stanju i navikama u ishrani i životnom stilu. Oko 17.000 njih u međuvremenu je razvilo probleme sa srčanim ritmom, a naučnici su potom analizirali da li je njihov unos kofeina igrao ulogu u tome.

„Čak i nakon uzimanja u obzir genetskih faktora koji utiču na to kako naš metabolizam prerađuje kofein, nismo uspeli da utvrdimo da oni koji su pili više kafe imaju povišen rizik od nastanka aritmije“, rekao je dr Gregori Markus, koautor studije.

Iznenađujuć je podatak da su oni koji su pili više kafe čak imali manji rizik od uobičajenog, mada njegov procenat jeste nizak.

Ako već imate problema sa srcem, naravno, ne bi trebalo olako da shvatite rezultate ovog istraživanja.

Ali ako nemate, uživajte u šoljici kafe jer ona neće podići rizik od aritmije srca.

Ostavite komentar