SVI SMO U DILEMI A STRUČNJACI SU ODGOVORILI NA ČESTO PITANJE Da li su belanca zdrava

Često se diskutuje o tome koliko su jaja zdrava ili nezdrava.

Studija iz 2019. objavljena u časopisu JAMA otkrila je da je konzumiranje previše jaja povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka.

S druge strane, studija iz 2022. objavljena u časopisu Nutrients navela je da „holesterol u hrani nije razlog za zabrinutost zbog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti“, što znači da „namirnice koje su označene kao izvori visokog holesterola, uključujući jaja, mogu biti korisne zbog svojih hranjivih materija“.

Osim toga, ponekad nailazimo na savet da, ako želimo da izbegnemo potencijalne zdravstvene probleme, konzumiramo samo belance, a ne celo jaje. Ima li to smisla?

Prema dijetetičarki Ejmi S. Marguiles, belance se sastoji od oko 90 posto vode i 10 posto proteina.

„Reč je o visokokvalitetnom proteinu, što znači da sadrži kompletne esencijalne aminokiseline za različite telesne funkcije“, kaže ona za Living fit.
„Belance je korisno jer osigurava protein albumin, koji gradi i popravlja telesna tkiva i jača imuni sistem“. Takođe, prema Marguiles, pomaže u mobilizaciji materija putem krvotoka, posebno hormona, enzima, vitamina i minerala.

Zašto jesti belance umesto celih jaja sa žumancem?

Nekim ljudima možda se ne sviđa ukus žumanaca, dok će drugima možda biti potrebna dijeta s niskim udelom masti. Belanca su tada odličan izbor.

„Žumance jajeta sadrži oko pet grama masti, uključujući oko dva grama zasićene masti, što može biti puno ako pripremate recept s više jaja kao što je omlet. Prosečno veliko žumance jajeta sadrži 210 miligrama holesterola. Znamo da holesterol u ishrani nije glavni problem kada je u pitanju praćenje holesterola, ali omlet od tri jaja znači unos 630 miligrama holesterola, što je dosta ako imate visok holesterol. Prema Američkom udruženju za srce, ljudi s rizikom od srčanih bolesti, koji imaju dijabetes ili koji su imali srčani udar trebalo bi da obrate veliku pažnju na količinu holesterola u svojoj ishrani“, poručuje Marguiles.

Kako jesti belance?

Za doručak, ručak i večeru možete pojesti omlet od belanaca.

Možete mu dodati sveže ili smrznuto povrće, nemasni sir. Tako dobijate niskokaloričan i dobro izbalansiran obrok.

Belance može biti izvrsna hrana za osobe koje drže niskokaloričnu dijetu jer jedna porcija sadrži manje od 20 kalorija.

S druge strane, žumance velikog jajeta ima oko 55 kalorija.

 

Ostavite komentar