TRAVAR MOMČILO ANTONIJEVIĆ: Čaj od breze topi pesak u bubrezima, odnosi urinarne infekcije i čini kosu jačom!

Takođe se koristi se u lečenju ekcema i psorijaza.

Kora i listovi sa vitkih belih stabala breze, koja je postala simbol ruskog prostranstva, hiljadama godina koriste se u medicini naroda severa.

Ovo drvo je provereni biljni lek za urinarne infekcije, narodni eliksir koji se preporučuje onima koji pate od kamena u bubregu i reumatizma, ali i važan sastojak kozmetičkih proizvoda za negu kože i kose.

U fitoterapiji koriste se najčešće mladi listovi breze, a nešto ređe kora, pupoljci i katran koji se pravi od breze. U rano proleće sakuplja se i sok koji se dobija bušenjem drveta. On se odmah upotrebljava kao veoma moćno i dragoceno biljno sredstvo za jačanje i čišćenje organizma od nagomilanih toksina.

„U Beogradu je već izlistala breza za razliku od nekih drugih delova zemlje. Sasvim mlado lišće breze je posebno lekovito i odlično za sve ljude koji imaju problem sa bilo kojom vrstom bubrežnih bolesti“, kaže Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Prema njegovim rečima, to je verovatno najbolji biljni lek protiv kamena i peska u bubregu.

„Prvo, deluje diuretično, a drugo, alkalizuje mokraću i na taj način se topi to kamenje koje se kasnije izbaci. Ono što je važno napomenuti, kada su svi biljni lekovi protiv kamena u bubregu u pitanju, je da treba biti vrlo obazriv i ukoliko imate veliki kamen onda sve treba da radite pod nadzorom stručnjaka jer taj kamen može da se pokrene i da se zaglavi u bubrežnom kanalu i onda ćete imati veću štetu nego korist. Ukoliko imate manje kamenje i pesak, breza je fantastična stvar za vas“, objasnio je Antonijević.

Najbolji rezultati postižu se čajem od brezovog lišća. Lišće se bere kada nije previše mlado i to na ekološki čistom području, ali i odgovorno, tj. ne više od četvrtine ukupne količine lišća, da se ne bi oštetilo drvo tako da ne može da se oporavi.

Gotovo svi delovi breze su vrlo korisni, lekoviti i čak jestivi. Od kore ovog drveta, u Finskoj i Rusiji, dobija se katran koji deluje izuzetno antiseptično i pokazalo se da izgleda ima dejstvo i na humani papiloma virus pa postoji opravdanje za njegovu upotrebu protiv bradavica.

Koristi se u lečenju ekcema i psorijaza.

Pupoljci breze sadrže veliku količinu betuola koji deluje izuzetno lekovito.

„Njega koristimo prvenstveno za organe za mokrenje, ali i za jačanje celokupnog organizma. Rusi sprovode istraživanje kako betuol deluje protiv tumora. Prvi rezultati su vrlo ohrabrujući“, ukazao je Antonijević.

Brezova voda čisti bubrege, bešiku, jetru, mokraćne kanale 

Brezova voda ili brezov sok je voda koju filtrira breza. Ona ide kroz celo stablo i budi drvo.

Da bi se došlo do ovog napitka stablo breze se buši, ne više od pet santimetara i u rupu se ubaci crevo. Od jedne breze može se sakupiti do pet litara ove tečnosti.

U pitanju je tradicionalni lek mnogih naroda koji se koristi za čišćenje bubrega, bešike, mokraćnih kanala i jetre. Takođe, koristi se za jačanje korena kose.

U Finskoj se brezove grančice koriste tokom tretmana u sauni da bi se ubrzala cirkulacija i pospešilo izbacivanje toksina iz tela.

„Gljiva brezova guba sadrži vrlo interesantne supstance koje deluju antibakterijski, ali i u borbi protiv gljivica. Izuzetno je korisna u borbi protiv ešerihije, a neka istraživanja pokazuju da dobro deluje i kod upale pluća“, navodi Antonijević dodajući da je za čaj potrebno samo deset grama ove gljive.

Sibirska čaga u Srbiji raste samo u oblasti Vlasine. U pitanju je gljiva od koje se spravlja čaj koji jača odbrambene snage organizma, čuva zdravlje.

Čaj od lišća breze

Od osušenog lišća pravi se čaj tako što se četiri supene kašike preliju sa litar i po hladne vode.

„U to dodamo, što bi naše bake rekle, na vrh noža sode bikarbone jer ona dodatno alkalizuje taj čaj i podstiče delovanje breze“, navodi narodni travar Momčilo Antonijević.

Zatim se to pusti da provri, a potom i da vri pet minuta kada se skida sa šporeta. Posle 20-30 minuta se procedi. Ta količina treba da se popije tokom dana.

„To je velika količina, treba biti uporan, kura traje mesec dana, ali rezultati su fantastični“, naglasio je Antonijević.

Ostavite komentar