TRI SPASONOSNE NAMIRNICE ZA VAŠE SRCE Jednu od njih sigurno imate u frižideru

Neke namirnice mogu da utiču na zdravlje srca.

Više istraživanja pokazalo je da ishrana u mediteranskom režimu, koja sadrži puno voća i povrća, celovitih žitarica, zdravih masti, orašastih plodova i semenki dobro utiče na zdravlje.

Dijetetičarka Viktorija Tejlor za „Business Insider“ izdvojila je nekoliko namirnica koje pozitivno utiču na srce i preporučila da ih često konzumiramo.

Osim što su dobre za zdravlje srca, dijetetičarka je istakla i da su te namirnice povoljnija opcija u odnosu na sličnu hranu.

Smrznuti grašak

Dijetetičarka je savetovala da uvek imate kesu smrznutog graška u zamrzivaču.
„Grašak je jeftin, nema otpada i ne zahteva nikakvu preteranu pripremu osim što ga je potrebno skuvati“, preporučila je i dodala da je grašak dobar izvor biljnih proteina te sadrži i vitamin C koji pomaže u zaštiti ćelija i održava ih zdravim.

Takođe, sadrže i vlakna koja mogu pomoći u smanjenju apsorpcije holesterola.

Kikiriki

On je idealna opcija za sve one koji žele zdraviju alternativu od kolačića ili torte, ali važno je jesti ga u umerenim količinama.

Neslani kikiriki bez premaza bogat je izvorom nezasićenih masti, posebno mononezasićenih masti, te sadrži vlakna, proteine i niz vitamina i minerala koji su potrebni u uravnoteženoj ishrani, dodaje Tejlor.

Repičino ulje

Još jedna namirnica koju je dijetetičarka izdvojila je ulje od repice. Ulje od repice je dobra opcija za zdravlje srca a odgovara i onima sa ograničenim budžetom.

„Repičino ulje uglavnom sadrži mononezasićene masti koje pomažu u zaštiti srca održavanjem nivoa dobrog HDL holesterola, dok smanjuju nivoe lošeg LDL holesterola u krvi“, objasnila je dijetetičarka.

Ostavite komentar