VAŽNOST PREVENCIJE U četiri bolnice u Srbiji skrining pregledi za rano utvrđivanje aneurizme trbušne aorte

Pregledi će se sprovoditi u narednih mesec dana.

Skrining pregledi za otkrivanje aneurizme trbušne aorte u narednih mesec dana sprovodiće se u bolnicama u Kruševcu, Zdravstvenom centru Novi Pazar, Zaječar, kao i u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, najavljeno je na konferenciji u Beogradu.

Autobus sa ultrazvučnim aparatom gostovaće u bolnicama u Kruševcu 20. i 21. novembra, u Novom Pazaru 22, 23. i 24. novembra, Zaječaru 27. i 28. novembra i na Bežanijskoj kosi 29. i 30. novembra, a pregledi će se izvoditi i u ambulantama ovih ustanova uz prethodno zakazivanje.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo podržalo akciju skrininga koja se sprovodila ove godine i da se uključilo u novi projekat skrining pregleda u ustanovama širom Srbije.

„Ovo je sada već skrining Ministarstva zdravlja. Obezbedili smo određene materijalne potrepštine. Ja sam uradila taj skrining, to je par minuta, ništa nije bolno. Posebno pozivam da se pregledaju oni koji su u porodici imali takve pacijente, jer se time izbegava da im život bude ugrožen. Potpuno je druga priča kada čovek dođe na planiranu operaciju, a potpuno druga kada dođu na neplaniranu“, rekla je ona.

Vaskularni hirurg Kiničkog centra u Beogradu Igor Končar kazao je da je tokom pilot-projekta skrining pregleda koji je sproveden pregledano 4.000 pacijenata i da se tada pokazalo da postoji veliko interesovanje građana.

„Saznali smo da je učestalost aneurizme u našoj populaciji drugačije od učestalosti u drugim populacijama“, rekao je on.

Dodao je da je cilj novog projekta da proveri da li je moguće da se u zdravstvenoj ustanovi oformi tim koji bi sam mogao da izvodi skrining program.

„Mi smo izabrali centre koji su nam izašli u susret i tada i mi ćemo u saradnji sa njihovim doktorima napraviti sistem kako u jednoj bolnici može da se organizuje skrining program, a da u tome u potpunosti ne učestvuje tercijarna ustanova, već da se to organizuje na lokalnom nivou. Tako da ćemo se u narednih mesec dana lekari obavljati preglede u tim bolnicama“, rekao je Končar.

Govoreći o značaju skrininga, dekan Medicinskog fakulteta i vaskularni hirurg Lazar Davidović objasnio je da, ukoliko se aneurizma trbušne aorte operiše kod pacijenta koji je dobro ispitan i pripremljen, verovatnoća da se u 30 postoperativnih dana dogodi smrtni ishod na klinici je jedan odsto, dok je kod pacijenata koji se operišu kada dođe do rupture smrtnost oko 30 odsto.

„I nigde u svetu rezultat nije mnogo bolji nego kod nas. Razlika između rizika od smrtnog ishoda od jedan odsto i 30 odsto je ogromna“, rekao je on.

Ostavite komentar