VEROVALI ILI NE: Evo šta se dešava vašem telu ako godinama svako jutro pijete kafu!

Ako jutro ne možete da zamislite bez kafe, ovaj tekst MORATE da pročitate!

Kafa se pravi od prženih zrna određenih biljnih vrsta. Stepen njihovog pečenja utiče na jačinu napitka.

Ovde pričamo o šolji kafe napravljene u aparatu za kafu ili skuvane, domaće kafe bez dodavanja mleka / pavlake. Instant kafa se ne uzima u obzir, jer je njena snaga niža od zrnaste kafe, aromatična i u njoj se gube sve korisne supstance.

Ovo morate da znate o kafi:

Negativni efekti:

Nepoželjno je kafu piti na prazan želudac, jer kafa izaziva sintezu hormona holecistokinina, koji izaziva varenje. A ako je želudac prazan, onda nema šta da svari – kao rezultat toga, postoji rizik od gorušice i simptoma gastritisa.

Kafa ima tendenciju povećanja kiselosti želuca, krvnog pritiska i poremećaja sna.

Konzervansi u kafi negativno utiču na metabolizam i izazivaju razvoj celulita.

Okrepljujući efekat kafe sat vremena nakon ispijanja napitka daje efikasnost. I nakon još jednog sata, možda ćete osetiti pospanost.

Kafa se ne preporučuje ženama tokom trunoće i dojenja. Kofein prelazi u placentu, uzrokujući smanjenje gvožđa (Fe) i drugih minerala u majčinom mleku.

Kafa izaziva zavisnost, a prekomjerno ispijanje dovodi do dehidracije.

Pozitivni efekti:

Kafa sadrži antioksidanse koji uklanjaju slobodne radikale iz tela. Ovi antioksidanti se bore protiv malignih neoplazmi, određenih srčanih patologija, dijabetes melitusa i parkinsonizma.

Kafa pomaže da se rešite glavobolje širenjem krvnih sudova u mozgu.

Zašto se ne preporučuje ispijanje kafu nakon jutarnjeg buđenja?

Hormon kortizol telo sintetiše tokom dana, pomaže nam da se probudimo ujutru i zaspimo uveče. Ujutru je nivo kortizola najveći, a ispijajući kafu u ovo doba, blokiraćemo sintezu ovog hormona, a nakon nekog vremena razbuđivanje će biti teže. Do proizvodnje kortizola dolazi do 6h do 9h, a maksimum se javlja do 8h do 9 h, pa je optimalno vreme za šolju kafe 10h sati ili posle ručka.

Ostavite komentar