ZA OVU NAMIRNICU SE TVRDI DA JE OPASNA! Izbacite je iz ishrane zbog rizika od infarkta!

O ovome se puno pisalo i na stručnim portalima i treba obratiti pažnju

Kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta, a visok krvni pritisak je glavni uzročnik prerane smrti.

Dokazano je da ishrana sa visokim sadržajem natrijuma, jedinjenja od kojeg se sastoji i so, i sa malo kalijuma povećava krvni pritisak.

Kurti se obratio na srpskom jeziku: „Nastavljamo reciprocitet prema Srbiji“
Jedna studija je pokazala da zamena kuhinjske soli alternativnim vidovima soli, poput kalijumske, značajno utiče na smanjenje rizika od visokog krvnog pritiska i svih problematičnih stanja koje on može da izazove. Drugo istraživanje, objavljeno u Heart-u, potvrđuje prethodne nalaze.

Do sličnih rezultata su došli i naučnici sa Harbinskog medicinskog univerziteta u Kini, koji su pregledali rezultate nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo skoro 30.000 ljudi kako bi utvrdili kakav uticaj na krvni pritisak ima zamena za so.

Pokazalo se da svojim uticajem na snižavanje krvnog pritiska, zamena za so može da smanji i rizik od prerane smrti za čak 11 odsto. Isto tako, za 13 odsto se smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao i rizik od infarkta i šloga.
Šta je zamena za so?
Ukratko, zamena za natrijumsku so je so obogaćena kalijumom. Otkriće uticaja ove soli na zdravlje čioveka, predstavljeno je na Kongresu Evropskog društva za kardiologiju, održanom u Parizu. Rezultati opsežnih studija, za sada kažu da ne postoje nuspojave i negativni efekti kalijumske soli.

Visok nivo unosa natrijuma i nizak unos kalijuma je problem generisan nepravilnom ishranom. Upravo to dovodi do povećanja rizika od moždanog udara, srčanih oboljenja i prerane smrti. Korišćenje zamene za so – gde se deo natrijum hlorida zamenjuje kalijum hloridom, oba problema se rešavaju istovremeno. Poznato je da zamene soli snižavaju krvni pritisak, ali njihovi efekti na bolesti srca, moždani udar i smrt do sada nisu bili jasni.

– Skoro svi u svetu jedu više soli nego što bi trebalo. Prelazak na zamensku so je nešto što bi svako mogao da uradi ukoliko bi takva so mogla da se kupi u supermarketima. Iako su zamene za so malo skuplje od obične soli, i dalje su veoma jeftine – smatra profesor Brus Nil sa Džordž Instituta za globalno zdravlje.

Ostavite komentar