ZASLUŽENO NOSI NAZIV „LEK ZA SVE“! Stara magična biljka čini čuda!

Nana je jedna od najmoćnijih lekovitih biljaka koja se oduvek koristi u narodnoj medicini

Nana je stari lek magične arome, koji su naši preci smatrali „travom dugovečnosti“. Potiče sa Mediterana, ali se može naći u svim tropskim krajevima. Višegodišnja i samonikla biljka koja može da se gaji i u kućnim uslovima, u saksiji ili bašti, a potrebno je samo dosta vode i često zalivanje. U svetu postoji 25 vrsta i čak 100 podvrsta i svaka je delotvorna za ljudski organizam.

Jedan od najvažnijih sastojaka nane je eterično ulje, samo u lišću ima ga 2,5 procenata, a u cvetovima čak i do šest odsto. Sveža aroma i rashlađujući ukus potiču od mentola kojeg u ovoj biljci ima u izobilju. Menta je odličan izvor mangana, bakra, vitamina C, sadrži antioksidantne,antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, ali i minerale, kiseline, beta karoten, vlakna, tanine, flavonoide…

Nana ili menta danas ima široku primenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.
Nana se koristi kao lek protiv mnogih upala. Zahvaljujući menti, pročišćava disajne puteve. Ublažava kašalj, iritirajući osećaj u grlu i simptome nadraženih respiratornih organa, a preporučuje se i kod visoke temperature, prehlade i gripa. Mentol je prirodni dekongestiv (sredstvo za otčepljenje nosa), koji pomaže kod problema sa sinusima. Nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte, koji pomažu i kod bolova u mišićima.

Ako ste nervozni ili imate ubrzano lupanje srca, nana je efikasna i za smirenje i jačanje nerava. U tom slučaju vam može pomoći šolja tople vode sa nekoliko kapi eteričnog ulja nane, a kod problema sa neprijatnim zadahom dovoljno je da popijete napitak od kašičice suve nane i čaše vode, dva puta dnevno ili ispirajte usta ovom tečnošću.
Nana ima umirujući efekat i na probavu, pa se čaj  koristi protiv gasova, a ublažava i grčeve u crevima. Pozitivno utiče i na pamćenje, odnosno poboljšava koncentraciju, ali pomaže i u borbi protiv suvišnih kilograma jer umereno i smanjuje apetit.

Ostavite komentar