Za tortu od tikvica, koju je poželjno imati često na trpezi, potrebni su orasi, jaja, pavlaka… , a kada je gotova ide u frižder, ko sve torte, da se dobro ohladi pre služenja.
Rerna nije potrebna!
Potrebno je:
4 osrednje tikvice
3 jajeta
kašika brašna
šolja mleka
šoljica zejtina
so
šaka oraha
2 šolje kisele pavlake
4 šolje kiselog mleka
Priprema:
Tikvice oljuštiti i uzduž iseći na režnjeve debljine od oko četvrt centimetra, posoliti i ostaviti da smekšaju i otpuste tečnost.
U međuvremenu od jaja, brašna i mleka napraviti smesu za pohovanje, koja se posoli po ukusu.
Tikvice ispohovati na vrelom zejtinu i ostaviti na stranu da sačekaju veliko finale.
Orahe oštrim nožem iseckati na što sitnije komade, pa ih dodati u smesu pripremljenu od kisele pavlake i kiselog mleka. Jer, to će biti nadev.
U zgodniju posudu, možda u onu u kojoj se i inače priprema torta, ređati ispohovane tikvice, pa nadev i opet tikvice, pa nadev… dok ih ima, ali da ostane nadeva kako bi se ova „torta” premazala odozgo.
Umesto u rernu, gurnuti ih u frižider, da odstoje bar četiri sata.
Torta se, naravno, služi hladna.