POVEĆANJE MINIMALNE PENZIJE NA 450 EVRA ZA SVE Stigao predlog Poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA

Predlaže se povećanje minimalne penzije na 450 eura i za korisnike srazmernih penzija.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO predat je u skupštinsku proceduru.

Poslanički klub Građanskog pokreta URA predao je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim će se, kako su kazali, prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije u Crnoj Gori od 450 eura odnosi i na korisnike srazmernih penzija.

Podsećaju da povećanjem minimalnih penzija na 450 eura u decembru prošle godine nisu obuhvaćeni korisnici srazmernih penzija, oni koji su penziju zaradili u više država bivše SFRJ.

„Oni danas, u najvećem broju, primaju penzije koje su znatno niže od minimalne penzije od 450 eura i ta primanja za najveći broj ovih korisnika nisu dovoljna za pristojan život i za elementalnu egzistrenciju“, rekla je poslanica GP URA Ana Novaković Đurović na pres konferenciji u Skupštini.

Kaže da je razlog zašto sad podnose ovaj predlog zakona i zaključak Skupštine iz decembra 2023.

„On glasi – Skupština Crne Gore zadužuje Vladu Crne Gore da najkasnije do kraja marta 2024. predloži dalju dinamiku povećanja penzija, sa posebnim osvrtom na povećanje iznosa penzija korisnicima srazmernih penzija. Kao što možete sami zaključiti, danas je 16. april, Vlada nije postupila po ovom zaključku i nije u skladu s rokom na koji je obavezala Skupština, a to je kraj marta ove godine, predložila dalju dinamiku povećanja penzija, uključujući i povećanje penzija za korisnike srazmernih penzija. Iz tog razloga upravo predajemo ovaj predlog izmena zakona sa ovim povećanjem, kako bismo ovu nepravdu i diskriminatoran odnos prema penzionerima predupredili“

Naglasila je da se predlogom zakona podrazumeva i da se iznos minimalne penzije od 450 eura odnosi na korisnike srazmernih penzija u ukupnom iznosu po korisniku.

„Dakle, to znači – ne samo za deo penzija koji primaju u Crnoj Gori, nego i za onaj deo penzija koji primaju u drugoj državi“, rekla je poslanica Novaković Đurović.

URA kaže da bi se eventualne izmene zakona primenjivale od 1. januara 2025, kako bi se omogućilo Vladi da u budžetu za narednu godinu na adekvatan način planira ova sredstva.

Ostavite komentar