NESTAŠICA HRANE U VELIKOJ BRITANIJI Klimatske promene uzele su veliki danak, sledi poskupljenje u supermarketima

Britanija se suočava sa nestašicom hrane.

Velika Britanija se suočava sa nestašicom hrane i rastom cena jer su zbog ekstremnog vremena izazvanog klimatskim uslovima mali prinosi na poljoprivrednim dobrima u zemlji i inostranstvu.

Rekordne padavine značile su da poljoprivrednici u mnogim delovima Britanije nisu mogli da sade useve poput krompira, pšenice i povrća tokom ključne prolećne sezone, preneo je Gardijan.

Zasađeni usevi su lošeg kvaliteta, pojedini su istrulili u zemlji.

Konstantno vlažno vreme je, takođe, značilo visoku stopu mortaliteta jagnjadi u brdovitim predelima, dok krave nisu mogle da budu odvođene na ispašu, što znači da su proizvodile manje mleka.

Poljoprivredne grupe su saopštile da će se Velika Britanija više oslanjati na uvoz, ali slični vlažni uslovi su zabeleženi i u evropskim zemljama kao što su Francuska i Nemačka, kao i suša u Maroku, što znači da će biti manje hrane za uvoz.

Ekonomisti su upozorili da bi to moglo izazvati porast cena hrane u supermarketima.

Na snabdevanje krompirom uticalo je i smanjenje površine zasađene prošle godine od 10 odsto, pošto su poljoprivrednici prešli na useve koji su manje zavisni od vremenskih uslova i finansijski sigurniji.

Upućeni navode da očekuju dalji pad sadnje za pet procenata ove godine.

Prinosi šargarepe i paštrnaka, koji su rasli u nakvašenom zemljištu, mnogo su manji nego inače, što utiče na povećanje cene.

 

Ostavite komentar