DA LI JE OVO NEOBIČAN TESTAMENT Ovako je jedna baka rasporedila imovinu

Baka Sofija je rešila da obezbedi svoje biološke unuke nakon svoje smrti, ali ne i unuke svog supruga.

Ovlašćeni klinički psiholog dr Merien Trent kaže da je često iznenađujuć testament žene koja ima „matrijarhalnu ulogu“ u porodici – na kraju onaj koji izaziva najviše problema.

Baka Sofija je rešila da obezbedi svoje biološke unuke nakon svoje smrti, ali ne i unuke svog supruga.

Međutim, samo polovina njih su njeni biološki unuci. Ostali su  unuci njenog sadašnjeg partnera Dejvida. Sofijin suprug, koji je vodio svoju elektrotehničku kompaniju, iznenada je preminuo 2010. godine.

Pre deset godina upoznala je Dejvida, koji sada ima 65 godina, a devet meseci nakon što su se upoznali, par se zajedno uselio u njegov dom.

Moja imovina, koja uključuje dve nekretnine koje izdajem, procenjena je na 600.000 funti, ali iako poznajem petoro unučadi svog muža od kada su bili bebe, oni neće dobiti ništa od mene kada umrem jednog dana, kaže ona.

– Veoma ih volim i tretiram ih kao svoje biološke unuke. Obasipam ih ljubavlju i naklonošću, trošeći isto na njihove božićne i rođendanske poklone. Jednako sam srećna kada mi bilo ko od njih dođe kao i kada mi dođu biološki unuci.Ali obećala sam svom pokojnom mužu da će naše imanje u potpunosti pripasti našim unucima. Cenim da to znači da ću svoje biološke unuke ostaviti na solidnijim finansijskim osnovama od Dejvidove, ali osećam čast da poštujem želje svog pokojnog muža, niko od unuka me nikada nije pitao šta nameravam da im ostavim, a ako to urade, ja vrlo dobro znam da moram da izreknem veliku debelu laž jer kada saznaju, mene više neće biti, rekla je ona.

Dakle, da li je Sofijina odluka ispravna ili bi mogla na kraju da razori njenu novu porodicu?Ništa ne izaziva neprijateljstvo kao nečija odluka u testamentu koja se smatra nepoštenom, piše Večernji.hr.

Vodič koji izveštava o povećanju broja osporenih testamenata, pokazuje da je jedna advokatska kancelarija zabeležila porast upita o osporavanim testamentima za 111 odsto u jednoj godini. Istraživanje kompanije Direct Line Insurance iz 2022. pokazalo je da bi skoro četvrtina ljudi bila spremna da ode na sud da ospori testament ako se ne slažu sa njim.

Novac nudi određenu vrstu životnog stila i sigurnosti. „Mešane“ porodice mogu da se naviknu na osećaj pripadnosti i prava čak i ako sredstva ne dolaze od njihovih bioloških rođaka. Dakle, kada testament nije zadovoljavajući za sve članove porodice, jer su neki izostavljeni, to može dovesti do sukoba i gorčine. Problem je u tome što može destabilizovati generacije i dovesti do dugotrajnih raskola u porodici.

Njen suprug potpuno razume njenu odluku

Međutim, Sofija, koja ima tri odrasle ćerke, uporna je u tome da njeni planovi o tome ko će šta dobije – nisu predmet rasprave ili pregovora. U stvari, jedina osoba koja je svesna njenih želja je njen partner Dejvid.

– Dejvid je radio u građevinarstvu i ima nešto manje imanje od mene. Njegovo je 500.000 funti i ostaviće ga kome hoće. Kada smo se sastali, znao je da sam udovica i da sam mužu obećala da ću naše imanje preneti na naše unuke. Uvek je poštovao moju odluku jer sam im već finansijski pomagala, od depozita za dom do zajedničkih letovanja.

Sofija kaže da njene emocije nisu pomućene kada su u pitanju njeni drugi unuci i nasledstvo koje im neće ostaviti.

Dejvid će se pobrinuti za njih, ali čak i da nema šta da ostavi, ne bih ih stavila u testament.

Starije unuke retko viđam, tako da imam prilično neutralna osećanja prema njima.

Oni sami sebi probijaju put i neka im je srećan. Od malih nogu viđam i poznajem tinejdžere, i ponekad me hvataju u koštac, ali oni neće videti ni pare od mene, poručila je ova baka.

Ostavite komentar