PRONAĐEN DEO FARAONSKE KNJIGE MRTVIH Fascinantno arheološko otkriće u Egiptu

Takav drevni svitak nije viđen vekovima.

U Egiptu u nekropoli Sakara su arheolozi pronašli 16 metara dugačak papirus sa rečima iz Knjige mrtvih, čija se starost procenjuje na preko dve hiljade godina.

Ovo je prvi ceo papirus koji je pronađen u poslednjih nekoliko vekova.

Nalaz, koji je prvi te vrste poslednjih vekova nazvan je „Vaziri papirus“ u čast Mostafe Vazirija, generalnog sekretara Vrhovnog saveta za antikvitete Ministarstva kulture Egipta, piše portal Arkeonjuz.

Vaziri je naveo da je svitak preveden i da sadrži tekstove iz faraonske Knjige mrtvih.

Dodao je da se papirus, koji će biti predstavljen na otvaranju Velikog egipatskog muzeja, trenutno prevodi na arapski jezik, prenosi Sputnjik.

Knjiga mrtvih je pravljena u nameri da bude pomoć preminulom da zaobiđe prepreke u zagrobnom životu i sastojala se od himni, čini i instrukcija.

Knjiga mrtvih najčešće je pisana na papirusu i stavljana je u sanduk ili grobnicu pokojnika i datira iz 50. godine pre nove ere. Takvi papirusi su stavljani u sarkofage prilikom pokopa.

Sakara je ogromna nekropola drevne egipatske prestonice Memfisa, koja je na Uneskovoj listi svetske baštine, gde se nalazi više desetina piramida, grobnica životinja i drevnih koptskih hrišćanskih manastira.

 

 

Ostavite komentar