Posebno poslednjih godina, kada se čini da je izučavanje uticaja mnogih namirnica na zdravlje na vrhuncu, skreće se pažnja na preteranu konzumaciju belog šećera.
Iako je reč o najomiljenijem zaslađivaču na svetu, česta i preterana upotreba može dovesti do bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja, masne jetre i mnogih drugih.
Da biste očuvali zdravlje, ali i vitku liniju, bolje je koristiti zdravije zamene ove namirnice. Potrebno je samo da odaberete onu koja vam je najukusnija.
Cimet
Cimet ima antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva, a sve to pomaže da vaše telo bude zdravo i dobro funkcioniše. Istraživači su otkrili da je cimet na prvom mestu među najpopularnijim biljkama i začinima na svetu u pogledu visoko zaštitnih nivoa antioksidansa. Antioksidansi pomažu vašem telu da popravi oštećene ćelije i da se bori protiv slobodnih radikala, što znači manje infekcija i bolesti. Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivo lošeg holesterola u krvi. Pored toga, ovaj začin se pokazao kao sjajan regulator nivoa šećera u krvi.
Stevija
Ova južnoamerička biljka postala je izuzetno popularna. Mnogi je smatraju najboljim prirodnim zaslađivačem. Verovali illi ne, ova biljka se uzgaja više od 1500 godina, a tek je nedavno postala zastupljenija. U Južnoj Americi ovu biljku nazivaju i „biljkom slatkog meda“, slađa je od šećera, ali znatno manje kalorična. NAkon njenog konzumiranja, nivo glukoze u krvi ne skače previše, a posebno je kao zaslađivač omiljena u Japanu.
Med
Med ima niži glikemijski indeks nego šećer, pa kao i kod stevije, nakon konzumiranja, skok glukoze neće biti dramatičan. Visokokvalitetni med sadrži niz važnih antioksidanata, uključujući flavonoide, organske kiseline i fenolna jedinjenja. Posebno je pokazano da med od heljde povećava antioksidativno delovanje u krvi.
Kokosov šećer
Kokosov šećer pravi se od soka kokosovih cvetova. Možete ga naći u formi granula, tabli ili suvih pasti. Kao i prethodne namirnice sa ovog spiska, i on sadrži niži glikemijski indeks nego beli šećer, a sjajan je izvor vitamina i minerala. Zanimljiv je podatak da sadrži duplo više gvožđa, deset puta više cinka i četiri puta više magnezijuma od smeđeg šećera.
Urme
Ovo slatko voće odličan je izvor magnezijuma, gvožđa, vlakana, aminokiselina, ali i brojnih vitamina iz grupe B. Šećer iz urmi prolazi najmanju moguću termičku i druge vrste prerade, pa se i zbog toga smatra znatno zdravijom opcijom od drugih zaslađivača.
Slad
Ječmeni slad, osim neodoljivog slatkog ukusa, može ubrzati metabolizam, ojačati imuni sistem i poboljšati vid. Jedina mu je „mana“ što nije pođednako sladak kao beli šećer, ali može biti idealna opcija za one koji nisu ljubitelji previše sladunjavih ukusa.