SRPSKI DOKTORI GA PROPISUJU KAO LEK Neprikosnoveni melem za pluća, kašalj i začepljene sinuse

Ako želite da ubrzate svoj oporavak, okrenite se starom leku naših baka kojim su nam u detinjstvu lečile kašalj i bol u grlu

Svi kašlju i šmrcaju, a mnogi idu i na bolovanja. Kada uđete u apoteku, sa polica vas vrebaju nebrojeni sirupi protiv kašlja koji nisu nimalo jeftini. Srećom, postoje prirodnije i jeftinije alternative koje zaista daju rezultate.

Karamelizovan šećer, mleko i mast – to je napitak našeg detinjstva kog se svi sećamo jer su nam ga zabrinute majke spremale svaki put kada bismo počeli da kašljemo i osećamo prve simptome gripa. Postoje 3 načina da napravite ovaj napitak.

1. Šećer, mleko i mast (svinjska ili guščija), može i maslac

Sastojci:

  • 3 kašičice šećera
  • 2 dl mleka
  • 5 g masti/maslaca

Priprema:

U manju šerpu ili džezvu sipati šećer i staviti na umereno jaku vatru da se karamelizuje. Pazite da vam karamel ne zagori. Preko otopljenog karamela sipajte mleko. Karamel će se kristalizovati i stvrdnuti.
Ostavite na vatri i uz mešanje sačekate da šerbet provri. Kada se karamel istopio u mleku dodati maslac, promešati i sipati u šolju da se malo ohladi. Piti toplo.

2. Mleko, mast i med

Mleko se zagreje do ključanja, a onda se doda mast. Kada se napitak prohladi, doda se kašika meda i pije se pred spavanje. Ako osećate groznicu, najbolje je da se lepo umotate u ćebe i zaspite odmah posle ovog napitka.

FOTO: SHUTTERSTOCK

3. Šećer, mleko i grančica žalfije

Šećer se karamelizuje, a onda se doda mleko. Dok ono još vri, u njega se stavi grančica žalfije, pa se nakon nekoliko minuta tečnost skida s ringle i procedi. Napitak se pije dok je još topao.

 

Ostavite komentar