DR PERIŠIĆ TVRDI Tri puta nedeljno jedete ovu namirnicu, umesto da gurate skupe probiotike

Ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje

Poznato je da 100 g sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C. Zatim slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, balastne supstance i belančevine. Svi ti elementi su od velikog značaja za zdravlje našeg organizma.

Kiseli kupus jedna je od retkih namirnica koje su bolje i zdravije ukiseljene, kaže gastroenterolog dr Vojislav Perišić. On ističe da kiseli kupus može da zameni probiotik, a sa doktorom Perišićem složila se i nutricionistkinja Branka Mirković.

„Kiseli kupus je obavezan, pravi je izvor vitamina C, on sam po sebi ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje“, rekao je doktor za tvK1.

„To je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža, ima veće nutritivne vrednosti. Zato zimi kiseli kupus obavezno, samo moramo da pazimo da ne istruli, vrenje moramo preseći. I naravno rasol“, rekla je Mirkovićeva u jutarnjem programu tv K1.

 

Ostavite komentar