Približava se Uskrs, a po tradiciji se na Veliki petak farbaju jaja.
Vredne domaćice već „krstare“ internetom u potrazi za idejama kako da pripreme uskršnju trpezu, traže najbolje recepte za slatkiše i slaniše, a pretražuju i nove tehnike za bojenje jaja.
Ideja je pregršt, možete da koristite voće, povrće i začine za predivne pastelne nijanse…
Zanimljiva je i tehnika sa čajem od hibiskusa uz koju se dobiju uskršnja jaja koja izgledaju kao zvezdano nebo, piše Stvar ukusa.
Kada birate jaja koja ćete ofarbati za Uskrs, treba da znate i da se boje bolje primaju na bela u odnosu na ona „obična“, smeđe boje.
Ipak, bela se ređe nalaze u prodaji, a takođe su često i skuplja.
Ali, i za to postoji rešenje i sve što vam je potrebno jeste samo malo strpljenja i volje.
Da biste dobili najlepšu boju, ali i prošli jeftinije, sve što je potrebno da uradite jeste da izbelite smeđa jaja!
Jaja prvo stavite u šerpu i sipajte vodu i sirće u jednakim razmerama. Ako ste sipali 500 ml vode, dodajte i 500 ml sirćeta. Zatim stavite da se kuvaju, a kada krenu da ključaju, na površini će se pojaviti smeđa pena.
Nju morate da skidate sve vreme.
Jaja se kuvaju nakon ključanja još nekih 10-12 minuta.
Nakon toga ih pažljivo prebacite u posudu ili šerpu sa hladnom vodom i tamo ostavite nekih 5-7 minuta.
Zatim svako jaje isperite tekućom vodom i dobro izribajte starom četkicom za zube dok ne izbele.
Vodite računa kada budete ribali da ih ne pritiskate previše kako ljuska ne bi pukla.